NJUJORK – U vreme kada se na sve strane barata netačnim podacima, kada se štampaju knjige koje ne prenose proverene činjenice i kada se štampaju lažni memoari ili opisuju navodno tačni događaji, čitaoci su još spremni da poveruju dezinformacijama, posebno onima koje se puštaju na internetu.

“To poverenje u tačnost štampanih tekstova izdavači bi trebalo da opravdaju i da se postaraju da ono što štampaju odgovara istini”, zaključak je istraživanja novinara koji su se bavili ovom temom u dodatku za knjige u nedeljnom Njujork tajmsu.

Tokom poslednjih nekoliko godina ispostavilo se da su knjige i članci veoma uglednih autora bile pune grešaka, a među takvim autorima su se našle i Naomi Volf, bivša izvršna urednica Njujork tajmsa, izvršni urednik Džil Ejbrenson, istoričar Džered Dajamond, stručnjak za biheviorizam i “ekspert za sreću” Pol Dolan, ugledni novinar Majkl Volf, i svi au oni na primedbe čitalaca da su našli dosta greška u njihovim terkstovima, odgovorili da bi u stvari izdavači trebalo da vode više računa o tačnosti tekstova koje štampaju.

Neki autori sami angažuju profesionalne korektore stručnjake za nalaženje grešaka. Mnogi urednici velikih izdavackih kompannija uveli su rigorozno proveravanje tačnosti podataka pre nego što ih štampaju.

Svaki put kad izbije skandal zbog netačnih podataka u nekoj knjizi, svi se pitaju gde su stručnjaci koji treba da provere tačnost, a jedino nije utvrđeno čija je obaveza da plati tu dodatnu korekturu.

Tanjug