ROŽAJE – Rožajka N.F. ranjena je u predelu lica, kada ju je preksinoć oko 19 časova, u centru Rožaja, odnosno ispred zgrade Odeljenja bezbednosti, kako se pretpostavlja, pogodio zalutali metak. N.F. je kako se sumnja, za sada nepoznati projektil okrznuo po licu i uvu, piše Dan.

Prva pomoć joj je ukazana u Hitnoj službi u Rožajama, a potom je prevezena u Opštu bolnicu Berane, gde su joj lekari ušili povredu na licu, a zatim je otpustili kući. Prema nezvaničnim informcijama, N.F. je u izjavi datoj policiji ispričala da se preksinoć oko 19 časova zatekla na ulici ispred zgrade Odeljenja bezbednosti u Rožajama. Kazala je da joj nije poznato na koji način je ranjena jer se sve dogodilo iznenada, a takođe da nije ništa čula niti osetila bol.

U policiji je rečeno da utvrđuju na koji način i pod kojim okolnostima je došlo do ranjavanja N.F. te da u cilju istrage ne mogu da iznesu više podataka o datom incidentu, o kojem je obavešten ODT.

Prema izjavama nekoliko sagovornika Dan-a, preksinoć u naznačenom vremenu pucalo se iz vatrenog oružja na nekoliko lokacija.

“U pomenutom terminu čuli su se rafali iz automatskog oružja. Pucalo se iz vatrenog oružja kada se šenlučilo na svadbenom veselju, a pucnjavom je obeležena i proslava muslimanske nove godine. Zabrinjava to što se u poslednje vreme sve češće na veseljima upotrebljava vatreno oružje čime se dovodi u pitanje bezbednost građana. Odgovorni bi morali da povedu više računa o ovom problemu i da stanu na kraj pucnjavi na proslavama”, kazali su sagovornici Dana.

Iz policije tvrde da preduzimaju sve potrebne preventivne mere u cilju suzbijanja šenlučenja kako bi se smanjio broj tragičnih slučajeva. Nedavno je ulcinjska policija oduzela gasni pištolj od P.A. iz tog grada zbog sumnje da je ispalio hitac koji je prošao kroz vrata jedne kuće. Ulcinjanin je, navodno, tokom vožnje, dok je prolazio kroz naselje Bratica, kroz prozor kola ispalio metak koji je završio u vratima jedne od obližnjih kuća. Protiv njega je, u redovnom postupku, podnesena prijava zbog kršenja javnog reda i mira.

Veštak balističke struke Milovan Mihailović upozorio je ranije da metak ispaljen u vazduh, mase veće od 4,5 grama ima dovoljno energije da u slobodnom padu nekog ubije. Mihailović je tada saopštio da je šenlučenje previše rizično da bi čovjek mirne savjesti mogao podnijeti eventualne posledice takvog čina.

Podsetimo da je prošle godine dvanaestogodišnja devojčica ranjena u podgoričkom naselju Masline, kada ju je pogodio zalutali metak dok se vraćala iz škole.


indeksonline.rs/Dan