NOVI PAZAR – Predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić kazao je danas okupljenima na Hadžetu da Bošnjaci sa tog mesta ne pozivaju na osvetu, već izvlače pouke o dešavanjima u prošlosti, očiju uprtih u budućnost.On je predvodio šetnju, pod nazivom “Pohod na Hadžet”, od centra grada do tog novopazarskog naselja, gde su partizani po okončanju Drugog svetskog rata streljali Bošnjake zbog sumnje da su saradjivali sa okupatorima.

Zukorlić je poručio da je “komunistički režim na tom mestu zadao udarac vodjstvu Bošnjaka i muslimana, sa namerom da se obračuna sa bošnjačkom elitom i ugrozi bošnjačko nacionalno i versko biće”.

“Bošnjaci, ali i drugi gradjani, dobili su diktaturu u kojoj su, u pakovanjima parola o bratstvu i jedinstvu, jednakosti i slobodi, gušene prave duhovne i moralne vrednosti. Tamni 20. vek je iza nas, a mi smo, posle 11 valova genocida, bezbroj zločina i pritisaka na naš identitet i dalje u Sandžaku, Novom Pazaru i na Hadžetu. Stojimo ispravno i uspravno, svesni da iz svih lekcija iz prošlosti izvučemo pouke i da nikome ne dozvolimo da nam čini ono što su nam činili”, kazao je Zukorlić.

On je rekao da “mračna vremena i dalje nisu u potpunosti iza nas i da još uvek na raznim nivoima vlasti ima moćnika koji obične ljude tretiraju kao ovce za šišanje, dranje i klanje”.

Zukorlić je poručio vlastima u Beogradu da ne optužuju Bošnjake da pokušavaju da otcepe Sandžak od Srbije, već da, kako je rekao, država neulaganjem u ovaj deo tera Sandžak iz Srbije.

“Imamo politiku gradnje puteva i otvaranja fabrika do Sandžaka, ali nikako da taj put udje u Sandžak ili se u njemu otvori neka fabrika. Recite nam da li je Sandžak u Srbiji, otvarajte fabrike i gradite puteve u njemu, ne optužujte druge da teraju Sandžak iz Srbije, to vi iz Beograda i Novog Pazara radite”, istakao je Zukorlić.

Ovo je deveta godina kako IZ u Srbiji organizuje “Pohod na Hadžet”, a 2010. godine je u tom naselju došlo do fizičkog sukoba pripadnika te verske zajednice i žandarmerije.

Povod za to bio je početak gradnje vrtića na lokaciji za koju Islamska zajednica u Srbiji tvrdi da je vakufska imovina i da im pripada.

Beta