BEOGRAD – Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke “Budimo zajedno” organizovalo je danas akciju u Beogradu u cilju edukovanja javnosti o toj bolesti i značaju preventivnih pregleda.

Članice udruženja su na taj način, pod sloganom “Nadji vreme -malo po malo, a mnogo za svoje zdravlje”, obeležile Medjunarodni dan borbe protiv raka dojke, bolesti od koje godišnje u Srbiji oboli oko 4.000 žena a umre 1.600.

Žene obolele i lečene od raka dojke i lekari su posetiocima tržnog centra “Stadion” objašnjavali šta su faktori rizika za nastanak te bolesti na koje se može uticati i koliko su važni redovni pregledi i odaziv na skrining.

Predsednica udruženja Domina Spasić je istakla da je rak dojke izlečiva bolest i da je važno da žene znaju da se uspešeno leči ako se rano otkrije.

“Ukoliko se na vreme otkrije, rak dojke je izlečiv u 90 odsto slučajeva i žene nastavljaju da žive kao i pre bolesti”, rekla je ona.

Dodala je da kod žena u Srbiji još nije dovoljno razvijena svest o tome da treba redovno da idu na preglede dojki.

“Skining raka dojke koji država organizuje pokriven je 25 do 30 odsto, a da bi bio uspešan potrebno je da odziv bude bar 75 odsto”, navela je Spasić.

Po njenin rečima, žene izbegacaju da idu na pregled dojki iz straha od bolesti.

“Rak je i dalje tabu tema, žene treba da pobede strah od toga da će otkriti bolest”, kazale je Spasić. ;Istakla je da članice Udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke “Budimo zajedno”, osnovanog 2010. godine, svakodnevno daju informacije, psihološku i iskustvenu podršku obolelima.

Lekarka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Snežana Sušnjar je kazala da žene ne treba da zanemaruju simptome bolesti i da čim primete neku promenu odu kod lekara.

“Veoma je važno da se žene odazovu na mamografske preglede, jer su mnogo veće žanse za izlečenje u ranoj fazi bolesti”, rekla je ona i podsetila da je medju obolelima od karcinoma dojke jedan odsto muškaraca.

Ukazala je na značaj fizičke aktivnosti i zdravog načina života u prevenciji obolevanja.

“Telesna trežina treba da bude pod kontrolom, a fizičke aktivnosti su od velike koristi ne samo u prevenciji bolesti već i za one žene koje su izlečene od raka dojke”, rekla je Šušnjar.

Kako je navela, i žene koje imaju metastatski karcionom dojke mogu, ako se bolest drži pod kontrolom, da žive kvalitetno i da im se produži životni vek.

Akciju je podržala pevačica Jelena Tomašević koja je poručila ženama da se redovno pregledaju jer je bolest izlečiva ako se otkrije na vreme.

“Podignuta svest o značaju preventivnih pregleda je pola rešenja i zato apalujem na sve žene da se redovno pregledaju i da misle o svom zdravlju”, rekla je ona.

Istakla je da svaka žena koja misli o svom zdravju može najviše za sebe da učini i da utiče na ljude iz svog okruženja da redovno idu na lekarske preglede.

Beta