BEOGRAD – Auto-moto savez Srbije je od ove godine započeo proces sertifikacije profesionalnih vozača u ovlašćenim ekspoziturama AMS S na 38. lokacija na teritoriji cele zemlje.

AMS S taj proces obavlja na osnovu ovlašćenja Agencije za bezbednost saobraćaja za poslove podnošenja i obrade zahteva za izdavanje sertifikata i kvalifikacionih kartica za vozače, u okviru poslova poverenih Zakonom o bezbednosti saobraćaja.

Sertifikat o stručnoj kompetentnosti i kvalifikacionu karticu mora imati svaki vozač kome je upravljanje vozilom osnovno zanimanje kada upravlja vozilom C, C1, D, D1, CE, CE1, DE ili D1E kategorijom, a kojima se potvrđuje početna kvalifikacija za prevoz tereta odnosno prevoz putnika i nema rok važenja.

Iz AMS S apeluju na profesionalne vozače sa srpskom vozačkom dozvolom da u nekoj od njihovih ekspozitura na vreme podnesu zahtev za sertifikat i kvalifikacionu karticu.

Svi vozači koji na dan stupanja na snagu Pravilnika o uslovima i načinu sticanja sertifikata o stručnoj kompetentnosti i kvalifikacione kartice, kao i u periodu od jedne godine od dana stupanja, imaju u vozačku dozvolu upisanu neku od kategorija C, C1, D, D1, CE, C1E, DE ili D1E, mogu podneti u AMS S ekspoziturama zahtev za izdavanje sertifikata i kartice, bez pohađanja obavezne obuke i polaganja stručnog ispita.

Kvalifikaciona kartica vozača je međunarodni dokument i podaci su dvojezični, na srpskom jeziku (ćirilično pismo) i engleskom jeziku, i kao lični dokument glasi na ime vozača.

Celokupan spisak AMS S ovlašćenih ekspozitura sa adresama, kontakt telefonima i uputstvom za popunjavanje uplatnica i zahteva za izdavanje, mogu se naći na sajtu www.amš.org.rs.

Tanjug

Prethodni tekstMUP: U dve odvojene akcije dvojica uhapšena zbog trgovine oružjem i drogom
Sledeći tekstSrbija uskoro deo gasovoda “Turski tok”