BEOGRAD – Turska želi stabilnost na Balkanu, jer je stabilnost preduslov za razvoj ekonomske saradnje, a ekonomska saradnja vodi smanjenju političkih tenzija, ističe ambasador Turske u Srbiji Tandžu Bilgič uoči dolaska predsednika Turske Tajipa Redžepa Erdogana u posetu Srbiji, 7. i 8. oktobra.

Erdogan će doputovati u ponedeljak, a tokom dva dana planiran je veoma intenzivan i politički i ekonomski dijalog na vrhu, biće održana druga sednica Visokog saveta za saradnju dve zemlje, a predviđeni su i trilateralni razgovori, uz učešće ČLANA PREDSEDNIŠTVA BIH Željka Komšića.

Ambasador Turske ističe da će sa Erdoganom u Srbiju doputovati i 150 turskih biznismena, koji žele da se upoznaju sa mogućnostima za ulaganje.

Najavio je da će tokom posete Erdogana Srbiji biti otvoreno pet turskih kompanija i postavljen kamen temeljac za izgradnju jedne fabrike.

Ocenio je da bilateralni odnosi Srbije I Turske dobro napreduju I podseća da su još pre osam godina turske investicije u Sbriju iznosile svega miliona evra, a danas su dostigle 200 miliona evra.

“Od 2017. smo obavili veliki posao I uspeli da ostvarimo značajnu ekonomsku saradnju”, kaže Bilgič, podsećajući na prethodnu posetu Erdogana Srbiji, 2017. godine.

On u tom kontekstu insistira na značaju stabilnosti u regionu:

“Kada imamo stabilnost, onda imamo odlične mogućnosti za poslovanje. Najvažniji zadatak je da zemlje regiona uklone sve prepreke za poslovanje. Sve dok imamo dobre, ekonomske odnose, političke tenzije padaju”, rekao je Bilgič.

Prema njegovim rečima kada postoji stabilnost kako u regionu, tako i odnosima među zemljama privrede mogu da napreduju, a Turska i Srbija su mnogo uradile na ovom polju u protekle dve godine.

“Pre dve godine trgovinska razmena naše dve zemlje iznosila je 800 miliona evra, a sada je na 1,3 milijardi, što je povećanje od 40 odsto. To je bilo moguće samo što nije bilo tenzija u odnosima između dve zemlje”, rekao je on.

Bilgič je kazao da je neophodno da se dve zemlje fokusiraju na dalje projekte.

“Ove godine obeležavamo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i raduje me što možemo da saopštimo da smo u poslednje dve godine obavili dobar posao i uveren sam da ćemo nastaviti uspešnu saradnju sa Srbijom”, rekao je on.

Turska je balkanska zemlja, deo balkanske zajednice i odlično razume zemlje ovog regiona, dodao je on ukazujući i da broj turskih turista u Srbiji, kao i srpskih u Turskoj neprestano raste.

“Pošto smo balkanska zemlja, želimo da trgujemo sa regionom i pomognemo u uspostavljanju stabilnosti”, naglasio je Bilgič.

Ukazao je da će predsednici Turske I Srbije razgovarati o daljim mogućnostima za ulaganje i o novim projektima.

“Kada je predsednik Erdogan pre dve godine posetio Srbiju, po prvi put je razgovarano o autoputu Beograd-Sarajevo i sada ćemo početi sa njegovom izgradnjom. To pokazuje da se saradnja odlično razvija. Ali, to nije dovoljno, jer je potencijal Turske veliki, koliko i Srbije. Želimo da iskoristimo ovu posetu za pokretanje daljih projekata. Uveren sam da će predsednici razgovarati o novim projektima. Radićemo tako i na putu Novi Pazar-Tutin”, objasnio je on.

Bilgič je ukazao I na aktivnosti turske agencije za saradnju (TIKA) navodeći da je ona pomogla projekat obnove Golubačke tvrđave, koja je važna za privlačenje turista.

“Ima tu još projekata koje Turska sprovodi preko TIKA, a pomaže i u otvaranju novih radnih mesta, preko fabrika koje otvaraju turske firme”, ukazuje turski diplomata.

Predsednik Erdogan, tokom posete, kako kaže, potvrdiće iskrenost turskih namera na delu, kroz zajedničke projekte.

“Mi smo puno učinili u poslednje dve godine. Prijateljstvo među narodima je bitno. Želimo da dalje poboljšamo odnose kroz ekonomsku saradnju”, objasnio je on.

Bilgič je podsetio na istorijske veze, zajedničku kulturu, puno turcizama u srpskom jeziku, kao i više zajedničkih istorijskih ličnosti, kao što je Mehmed Paša Sokolović, koji povezuju dve zemlje.

Tanjug