BEOGRAD – Oko 650 učenika osnovne škole “Pavle Savić” u Mirijevu u sredu nije otputovalo na planirani izlet jer vozači autobusa nisu ispunili sve neophodne zahteve po novom Pravilniku o prevozu dece, a “Blic” navodi da je takva situacija poslednjih dana zabeležena u više od 30 beogradskih škola, pa su tako hiljade đaka ostale kod kuće.

Pored OŠ “Pavle Savić” i đaci osnovnih škola “Drinka Pavlović” i “Ðorđe Krstić”, morali su da odlože izlete i da sačekaju da prevoznici ispune sve potrebne uslove.

Kako naovdi list, učenici od drugog do četvrtog razreda, skoro 30 odeljenja OŠ “Pavle Savić” u Mirijevu trebalo je u sredu ujutru da krenu na jednodnevni izlet po Srbiji, ali se to nije dogodilo jer vozači auto prevoznika “Lasta”, “Banbus”, ali i drugih, nisu imali odgovarujuće kvalifikacione kartice za obavljanje posla profesionalanog vozača.

Roditelji su za “Blic” rekli da su deca čekala više od dva sata, a to je potvrdio i direktor škole.

“Inspektori su utvrdili da zbog kvalifikacionih kartica vozača deca ne mogu da krenu na izlet. U pitanju je 10 autobusa, a samo su dvojica vozača imala odgovarajuću kvalifikacionu karticu”, rekao je za “Blic” direktor škole “Pavle Savić”, Milan Krstić.

Direktorka škole “Ðorđe Krstić” Jelena Volarov rekla je za “Blic” da čak tri od četiri autobusa nisu ispunjavala uslove po novom pravilniku o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece, koji je stupio na snagu 1. septembra.

“Bila je planirana ekskurzija za decu trećeg i četvrtog razreda što je ukupno oko 250 učenika. Saobraćajna policija koja je obično izlazila na teren je došla. Jedan od vozača nije imao potrebnu licencu, tačnije ona je bila u proceduri izdavanja. Međutim i pored pismene potvrde da čeka izdavanje licence, nisu ga pustili da obavlja prevoz”, rekla je Volarov.

Ona je objasnila da jedan od šofera nije imao kod sebe ugovor o radu, dok na primer na jednom autobusu nije pisao “izlaz” na sprskom jeziku već na engleskom “exit”.

“Samo jedan autobus je ispunjavao sve potrebne uslove, ali pošto u njega nisu mogli da stanu svi učenici rešili smo da se ona realizuje čim sve bude u redu što se prevoznika tiče”, dodala je direktorka Volarov.

Agencije koje su bile zadužene za prevoz i realizaciju putovanja bile su “Beosonic” i “Lui travel”.

Jole Bulatović, direktor OŠ “Drinka Pavlović”, rekao je za “Blic” da iz te škole nije krenulo na jednodnevne izlete oko 110 đaka prvog razreda jer vozači nisu imali kartice profesionalnog vozača.

Upravi škole ovakva situacija nije baš najjasnija jer su ista dva autobusa agencije “Lui travel”, sa istim vozačima, prošle nedelje otputovali na izlete.

Kako saznaje “Blic”, skoro isti slučaj se desio i u mnogim drugim beogradskim školama, prema nekim za sada još nezvaničnim podacima, reč je o više od 30 obrazovnih ustanova sa hiljadama i hiljadama dece koja nisu otputovala na ranije zakazane i plaćene izlete i ekskurzije.

Iz osnovnih škola “Drinka Pavlović”, “Ðorđe Krstić” i “Pavle Savić” za “Blic” si izjavili da će se izleti i ekskurzije obaviti već naredne nedelje, u skladu sa dogovorom koji su postigli sa agencijama zaduženim za njihovu realizaciju.

Direktor OŠ “Pavle Savić” Milan Krstić je rekao da će roditelji biti obeštećeni, a novac će dobiti natrag oni koji to budu zahtevali.

“Ne bežim od odgovornosti, roditelji svakako neće snositi posledice. Ukoliko neko od njih bude želeo da im novac bude vraćen, to će biti učinjeno. Novac za izlet nije uplaćen u celosti, ali svakako da roditelji imaju pravo da odustanu”, istakao je Krstić.

Tanjug