BEOGRAD – Na beogradskom Trgu Republike gde se od 1944. do 1954. nalazila grobnica crvenoarmejacima koji su poginuli u borbi za oslobodjenje Beograda u Drugom svetskom ratu, danas je otkrivena spomen ploča.

Spomen ploču su otkrili ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je rekao da nas žrtva 940 crvenoarmejaca i oko 3.000 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije opominje da slobodu treba da čuvamo i da pazimo da je nikada više ne izgubimo, “jer ne postoji ništa gore i ništa teže od ropstva”.

“Oslobodjenje Beograda je zajednička pobeda Srbije i Rusije, odnosno Jugoslavije i Sovjetskog Saveza i danas smo zajedno kao što smo bili pre 75 godina”, rekao je zamenik ;gradonačelnika. Dodao je da je prilikom rekonstrukcije trga predvidjeno da se spomen ploča postavi na mesto na kom su crvenoarmejci prvobitno bili sahranjeni.

Bocan-Harčenko čestitao je Srbiji i srpskom narodu dan kada se obeležava godišnjica oslobodjenje Beograda.

“Na ovom trgu bile su najteže borbe za oslobodjenje Beograda i kao rezultat čitav grad je postao slobodan i vraćena je slobodarska tradicija”, rekao je ambasador.

On je još jednom čestitao Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić na, kako je istakao, “izvanrednoj organizaciji posete” predsednika Vlade Rusije Dimitrija Medvedeva, koji je juče boravio u Beogradu.

Spomen ploča obeležava mesto na kom su se nalazili spomen obeležje i grobnica crvenoarmejaca koji su poginuli u borbama za oslobodjenje Beograda oktobra 1944. godine. Posmrtni ostaci crvenoarmejaca su preneti na Groblje oslobodilaca Beograda koje je svečano otvoreno 20. oktobra 1954. na desetu godišnjicu od oslobodjenja Beograda.

Beta