DABLIN – Velika Britanija predlaže da se uspostave carinske stanice s obe strane irske granice posle Bregzita kako bi se izbegla potreba za kontrolama na samoj granici, ali je tu ideju ministar spoljnih poslova Irske odbacio, prenosi irska RTE.

“Velika Britanija predložila je stvaranje niza centara za carinjenje s obe strane irske granice, kao ključni deo svog plana za zamenu bekstopa”, napisao je na tviteru urednik RTE za Evropu Toni Koneli.

“Ti centri su u stvari carinske stanice i bili bi smešteni 8 do 16 kilometara od granice”, naveo je on, dodajući da je London to predložo u takozvanom “non-pejperu”, koji je poslao u Brisel.

Rojters prenosi da su ti centri za carinjenje upravo deo novih predloga koje će britanski premijer Boris Džonson predstaviti zvaničnicima EU ove nedelje.

Irska i britanska vlada, kao i EU žele da izbegnu granične preglede, jer bi to moglo ponovo podstaći napetosti.

Predlog uvođenja carinskih stanica su već odbacili Dublin i irski ministar spoljnih poslova.

Bekstop, zaštitni mehanizam kojim se želi sprečiti podizanje čvrste granice na irskom ostrvu, neprihvatljiv je zagovornicima Bregzita jer s njime ne dobjaju odrešene ruke za zaključivanje sporazuma o slobodnoj trgovini s trećim zemljama.

Tanjug /Foto :Tanjug-AP