BEOGRAD – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je cilj svih reformi bolji i lakši život gradjana Srbije i da su reforme uspešne samo ako gradjani ostete konkretno poboljšanje u svom životu.

“Reforma javne uprave jedan je od tri stuba naših reformi na putu ka Evropskoj uniji, uz ekonomiju i vladavinu prava”, rekla je Brnabić na skupu posvećenom javnoj upravi u Beogradu.

Ona je navela da je digitalizovana javna uprava, odnosno elektronska uprava, najbolji odgovor na pitanje kako postići efikasnu, transparentnu i stalno dostupnu javnu upravu.

Prema njenim rečima, digitalizacija javne uprave je i važan instrument u sprečavanju korupcije.

Ona je rekla da je ponosna na izveštaj SIGME (inicijativa Evropske unije i OECD), prema kojoj je Srbija u poslednje dve godine postala lider u regionu u oblasti pružanja usluga i elektronskoj upravi.

Brnabić je dodala da su gradjani navikli na elektronsku upravu i da se svakodnevno na taj način obraćaju državnim organima.

Premijerka je navela da u skoroj prošlosti niko nije ni pričao o elektronskoj upravi, misleći da ona nije moguća.

“Danas nas gradjani kritikuju ako treba da neki papir odnesu na šalter, što pokazuje koliko smo napredovali u elektronskoj upravi”, rekla je ona.

Beta