BEOGRAD – Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je danas da je ponosan na 5. oktobar 2000. godine, kada su održane velike demonstracije kojima je okončana vladavina Slobodana Miloševića, kao i da taj dan nije izneveren.”Taj 5. oktobar za mene je jako veliki dan. Ne smemo da zaboravimo da se tada zaustavilo propadanje zemlje”, rekao je Jovanović za televiziju Prva.

On je rekao da 5. oktobar nije mogao drugačije da se završi, ali da se tu desilo i “svašta što je bilo potpuno nepotrebno”. “Srbija se vratila posle 5. oktobra u svet”, naveo je Jovanović.

Govoreći o Miloševiću, Jovanović je kazao da je bio “svoja i srpska nesreća u jednom komplikovanom vremenu”.

Jovanović je rekao da je ispoštovana garancija kada je Milošević hapšen da neće biti izručen sudu druge zemlje, jer je isporučen Medjunarodnom tribunalu u Hagu, a ne sudu neke druge zemlje.

Funkcioner Socijalističke partije Srbije i jedan od osnivača i počasni predsednik te partije Milutin Mrkonjić kazao je da su ga iznenadili dogadjaji 5. oktobra 2000. i da nije očekivao da će se to desiti.

On je naveo da bivši predsednik Milošević nije bio tada spreman da realizuje govor koji je izgovorio sledećeg dana kada je priznao izborni poraz.

“Ta promena nije trebala da se izvede na takav način”, ocenio je Mrkonjić tadašnje dogadjaje i dodao da najviše zamerke ima na ono što se desilo posle 5. oktobra kao što je “divlja privatizacija i isporuka Miloševića Hagu na Vidovdan”.

On je negirao da je Milošević bio “zločinac, već heroj i lider”. “Nikakva ubistva Slobodan Milošević i Mirjana Marković (Miloševićeva supruga, nekadašnja predsednica JUL-a) nisu planirali. To je sve laž”, kazao je Mrkonjić.

Danas se navršava 19 godina od velikih demonstracija u Beogradu kojima je 5. oktobra 2000. okončana vladavina Slobodana Miloševića, koje su ;izbile pošto je Milošević odbio da prizna rezultate izbora za predsednika SR Jugoslavije na izborima 24. septembra 2000. godine kada je izgubio od kandidata DOS-a i lidera Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice.

Demonstranti su 5. oktobra na plato ispred tadašnje Savezne skupštine, a danas Doma Narodne skupštine, stigli iz čitave Srbije u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima.

Već u prepodnevnim satima policija je upotrebila suzavac kako bi sprečila demonstrante da udju u Skupštinu, ali bezuspešno. Zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada RTS-a u Takovskoj ulici.

U večernjim satima 5. oktobra 2000. gradjanima se sa terase Skupštine Beograda obratio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona. Momčilo Stakić iz Krupnja preminuo je od posledica srčanog udara. Povredjeno je 65 ljudi.

Beta