ZAGREB – Protiv četvorice pripadnika srpske paravojne dobrovoljačke jedinice “Leva supoderica” podnete su krivične prijave tužilaštvu u Osijeku zbog zlostavljanja trojice vukovarskih civila 1991. i 1992. godine, saopštio je danas hrvatski MUP.U saopštenju se navodi da je zbog povreda nanetih fizičkim zlostavljanjem, usled trpljenja izrazito jake boli i patnje, jedan od trojice civila počinio samoubistvo neposredno nakon zlostavljanja.

Sva četvorica osumnjičenih za ratni zločin nedostupna su hrvatskoj policiji i za njima se traga.

Policija u saopštenju nije navela imena osumnjičenih, već samo godine rodjenja (1947, 1955, 1957. i 1967.).

Oni su osumnjičeni da su na području okupiranog grada u periodu od 20. novembra 1991. do juna 1992. godine, zatvorili i teško psihički i fizički zlostavljali trojicu civila iz Vukovara.

MUP je naveo da zbog zaštite dostojanstva zlostavljanih civila, činjenice da su dvojica preživela zlostavljanje, ali i poštede njihovih porodica o mučnim detaljima zlostavljanja, neće navoditi niti opisivati konkretnije na koji način su oštećeni zlostavljani, ali ni minimalne podatke o identitetu oštećenih.

Detalji zlostavljanja, kao i identitet zlostavljanih civila navedeni su u krivičnoj prijavi.

U saopštenju se precizira da je radna grupa hrvatskog MUP za istraživanje ratnih zločina od osnivanja početkom 2018. podnela pet krivičnih prijava protiv devet osoba zbog deset krivičnih dela ratnih zločina protiv civila i ratnih zarobljenika, a na štetu 217 hrvatskih civila i branitelja.

MUP će, kako se ističe, ustrajati na identifikaciji počinitelja i krivičnom procesuiranju odgovornih.

Beta