PODGORICA – Visokoškolcima koji su završili školovanje na privatnim fakultetima u regionu od jula se ne izdaju nostrifikovane diplome u Ministarstvu prosvete Crne Gore zbog odluke ministra prosvete Damira Šehovića da se pooštri kontrola dobijanja obrazovnih isprava u drugim državama.

Visokoškolac sa primorja ispričao je za Dan da se krše prava svršenih studenata koji su pošteno zaradili diplomu i branili ispite na fakultetima koji imaju licencu. On ističe da je lako proveriti kvalitet svake diplome i da krivično treba da odgovara svako ko donese obrazovnu ispravu sa sumnjivih ustanova.

“U julu sam predao dokumentaciju i niko mi nije odgovorio šta je razlog što čekam tri meseca na nostrifikaciju. Podržavam da se ispitaju sve sumnjive diplome koje dolaze sa nelicenciranih ustanova. To nije proces koji traje ovoliko drugo, već se kontaktira Ministarstvo prosvete druge države, i ako se radi o ustanovi koja ima dozvolu za rad, onda nema ništa sporno”, rekao je diplomac koji je studije završio u Beogradu.

On je rekao da se postavlja pitanje da li ministarstvo krši Lisabonsku konvenciju i druge medjunarodne sporazume, i da im je nezvanično rečeno da će započeti izmena zakona kako bi se pooštrila kontrola diploma iz inostranstva.

“Mislim da su razni lobiji u igri, ovo je svojevrsna poruka da se upisuju privatni fakulteti kod nas, ili moguće i da srednjoškolci ne upisuju visoku školu, već da se odluče za njihov projekat Stručno je ključno. Na ovaj način je veliki broj visokoškolaca diskriminisan i prinuđeni smo bez osnova da čekamo da nam se prizna diploma”, ističe diplomac.

Iz Ministarstva prosvete za Dan je saopšteno da su diplome sa privatnih fakulteta u proceduri i da one zahtevaju ozbiljnu konotrolu kvaliteta.

“Naravno da je naša ne samo volja već i obaveza ozbiljna kontrola diploma, ako želimo da naš sistem priznavanja funkcioniše kako treba, a ne samo pro forme. U tom delu nemamo nikakvih dilema. Plan je da se u jednom delu menja Zakon o priznavanju inostranih obrazovnih isprava, a javnost će biti blagovremeno obaveštena onda kad se budu znali detalji. No, potpuno nezavisno od tih izmena, imamo obavezu da ispratimo procedure priznavanja, koje ponekad, ako želite da ih ispoštujete, traju”, rekli su iz PR službe ministarstva.

Prema nedavnim podacima crnogorskog Ministarstva prosvete, oko 100 diploma iz regiona je u prethodne dve godine odbijeno.

“Uglavnom zato što je postojala sumnja da se radilo o falsifikovanoj ispravi ili je isprava izdata na nelicenciranoj ustanovi. Takodje je u tom periodu odbijeno i priznavanje 30-tak diploma srednjoškolskih ustanova i podnesen čak isto toliki broj krivičnih prijava. Ukupno je odbijeno priznavanje skoro 100 srednjoškolskih i visokoškolskih diploma”, rekli su iz ministarstva.

Beta