BEOGRAD – Turska, a pre svega predsednik, Redžep Tajip Erdogan, imajući u vidu susrete i nivo poverenja zmeđu njega i predsednika Aleksandra Vučića, danas predstavlja faktor stabilnosti u regionu, izjavio je večeras prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ocenujući poslednju posetu predsednika Erdogana Srbiji, Dačić je rekao da je ona važna zato što se Turska postavlja kao matica za muslimane u ovom regionu, bez obzira što to možda istorijski nije tačno i što nemaju svi muslimani ovde neke veze sa turskom državom.

“Oni su za mirno rešavanje problema u odnosima muslimanskog dela Bosne i Srbije, ne podstiču nikakve ekstremističke radnje u Srbiji, već ih naprotiv osuđuju”, rekao je Dačić u emisiji “Pravi ugao” na RTV.

Šef srpske dilomatije je istakao da je u ekonomskoj sferi između dveju država došlo do velikog napretka i u prilog tome dodao da je spoljnotrgovinska razmena prešla milijardu evra.

“Ono što je kratkoročan cilj je da razmena bude dve milijarde evra, a predsednik Erdogan je rekao da misli da u nekoliko narednih godina ona može da se poveća na pet milijardi.”

Dačić je odbacio tvrdnju da se približavanjem Turskoj šalje poruka da se Srbiji EU nije prioritet.

“Srbija daje do znanja da ima neke svoje ekonomske i neke druge interese kao što i ostale države imaju. Malo je cinično da neko napada zbog toga Srbiju, a da te zemlje imaju od 10 do 100 puta veći nivo ekonomske razmene sa tom zemljom. To se odnosi na Kinu, na kraju krajeva odnosi se i na Rusiju. Naš obrt spoljnotrgovinske razmene se smanjuje iz godine u godinu za razliku od nekih zapadnih zemalja koje su uvele sankcije Rusiji, a stalno povećavaju spoljnotrgovinske razmene, što govori o tom neprincipijelnom stavu”.

Put ka EU je definisan pregovorima, dinamikom tih pregovora, rekao je Dačić i dodao da Srbiji jeste interes da postane član EU, ali moramo da branimo i čuvamo naše nacionalne interese.

Tanjug