BEOGRAD – Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je rad na dostizanju rodne ravnopravnosti i osnaživanju žena jedan od preduslova za ukupan razvoj Srbije.

“Rodna ravnopravnost nije samo osnovno ljudsko pravo, već i neophodnost za stvaranje mirnog, prosperitetnog i održivog sveta. Jednak pristup obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, dostojanstvenom radu i zastupanju u političkim i ekonomskim procesima donošenja odluka, preduslov je za stvaranje povoljnijeg ambijenta za dostizanje punih ličnih i profesionalnih potencijala celokupnog stanovništva”, rekao je Dačić.

Na medjunarodnoj konferenciji “Žene lideri i održivi razvoj – istinski ravnopravne”, Dačić je ocenio da se prisustvo žena u javno-političkom životu Srbije iz godine u godinu povećava.

“Od 250 narodnih poslanika i poslanica 38 odsto su žene, četiri su ministarke u Vladi, a i na mestima predsednice Vlade i predsednice Narodne skupštine nalaze se žene”, rekao je Dačić i istakao da žene upravljaju i značajnim brojem preduzeća.

Podsetio je da podaci Republičkog zavoda za statistiku ukazuju da je broj muškaraca i žena koje žive na selu poprilično izjednačen, ali i da su žene vrlo posvećene i angažovane na seoskim domaćinstvima, iako je u odnosu na muškarce tek svaka peta žena vlasnica poljoprivrednog gazdinstva, neretko kao jedina moguća naslednica.

“Zato je naš zadatak da zajedno pokušamo da podignemo svest o njihovim potrebama i povećamo njihovu vidljivost u našem društvu, jer ove žene zavredjuju jednaku pažnju, podršku i šansu”, rekao je Dačić.

Po njegovim rečima, ukoliko se ne osigura da devojčice i žene imaju istovetna prava i uslove za ostvarenje ličnih i profesionalnih aspiracija kao i muškarci, ne može se ostvariti pun razvojni potencijal bilo koje zajednice niti sredine.

Dačić je rekao da prema zvaničnoj statistici u Srbiji visoke škole i fakultete češće upisuju i završavaju žene, poslednjih godina se povećava broj žena doktora nauka, a većinu korisnika interneta takodje čine žene.

“Osnaživanje žena utkano je u Agendu 2030 kao njen neizostavni deo. Deo globalnih napora za dostizanje održivog društva jednakih u kome niko nije ostavljen iza kolone, obuhvata i žene koje žive na selu, u gradu, izbeglice, žene koje su doživele neki oblik diskriminacije – Romkinje, starije žene, žene sa invaliditetom ili žene koje se nisu povinovale rodnim normama”, rekao je on.

Istakao je da je u Srbiji bilo hrabrih žena u vremenima kada nije bilo tako jednostavno biti hrabar i da su takva vremena iznedrila Milunku Savić, srpsku heroinu, Jelisavetu Načić, prvu ženu diplomiranu arhitektu, prvu srpsku slikarku Katarinu Ivanović, Kseniju Atanasijević, prvu ženu doktorku nauka.

Beta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here