BEOGRAD – Na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu četvrtak je Školski dan namenjen organizovanim posetama đaka, nastavnika i bibliotekara, a za sutra je planirano i uručenje Sajamskih nagrada, između ostalog i za najbolju i najlepšu knjigu za decu.

Tu najveću kulturnu manifestaciju u regionu, koja se ove godine odvija pod sloganom “Pismo=Glava”, tradicionalno će posetiti učenici i nastavnici iz cele Srbije i Republike Srpske za koje su izdavači pripremili bogat program.

Školski dan svečano će otvoriti ministar prosvete Mladen Šarčević koji će, izmejdu ostalih posetiti i štand Pčelice, koja ove godine pod sloganom “Uz knjigu od rođenja” skreće pažnju na činjenicu da je ljubav prema pisanoj reči potrebno razvijati od najranijeg detinjstva.

Direktor Pčelice Goran Marković za Školski dan najavljuje promociju knjige “Šum šume” kojom Katarina Majić ukazuje na značaj očuvanja prirode.

Između 60 novih naslova objavljenih između dva sajma, na štandu Pčelice, koji ima izgled dečje sobe s velikom vrteškom na kojoj su umesto igračaka knjige, jesu i one Ljubivoja Ršumovića “Izvolite u bajku sa čika Ršumom” i Gordane Timotijević “Sličice” i “Vladimir iz čudne priče”, koje su u dodatnom izboru za lektiru četvrtog razreda.

“Imamo puno dela savremenih pisaca – od kojih izdvajamo ”Pitcu na vetru” Vesne Aleksić, ”Put srebra” Gordane Maletić, ”Poziv” Nikolete Novak, ”Detektiv iz ZOO vrta” Miloša Petkovića, ”Aždaja napušta bajku” Stevana Miloševića ili pesme ”Rođen kao zmaj” Dragana Hamovića”, rekao je Marković za Tanjug.

Vulkan, odnosno Vulkančić, za mlade čitaoce priređuje nekoliko promocija – među njima je i “Atletika” i nova društvena igra Nikole Ðurička koja najmlađima približava kraljicu sporta, rekla je za Tanjug PR menadžer Lana Radisavljević.

Ona je navela da će Slobodan Stanišić predstaviti “Skadarsku kneginju” i “Jelenu Balšić” iz edicije istorijska putovanja, nastale u nameri da se mladim zaljubljenicima u pisanu reč istorijske činjenice približe na najzanimljiviji način. Uz sve, tu je, kako navodi Radisavljevićeva, i svetska senzacija “Isidora Mun” u četiri dela.

Za najmlađe tu je i knjiga Bojana Jokanovića iz Republike Srpske “Sizifova pravopisna pravila”, koja je ujedno i najprodavanija dečja knjiga na štandu Vulkana, a koja i kroz edukativne karte pomaže deci da reše jezičke nedoumice.

U Laguni, koja je prema rečima Tanje Vučković, poslednjih godina poboljšala produkciju književosti za decu, za Školski dan najavljuju druženje sa Aleksandrom Mihajlović, autorkom “Sofijinih mudrolija s Markom Kraljevićem”, kao i premijeru “Kako sam postao detektiv” Ota Oltvanija, u kojoj on kroz 10 priča priča o junaku koji sa tekstom rešava zamršene slučajeve.

“Nijedan sajam decenijama unazad ne može da prođe bez Ršuma, pa posle izuzetnog uspeha ”Fazoni i fore 1” stiže i drugi deo. Tu je i Uroš Petrović koji natera svako dete da upotrebljava moždane vijuge, a očekuje se i autor kultnog serijala o ”Hajduku u Beogradu” Gradimir Stojković”, rekla je Vučkovićeva za Tanjug.

Kreativni centar pripremio je monografiju Dobrosava Boba Živkovića i ”Dar Mar” Dragane Mladenović za koje očekuju sajamske nagrade.

Među 50 novih naslova tu je i “Naša gošća godina” Dobrice Erića, objavljena u slavu velikog pisca povodom 60 godine od izlaska prve njegove knjige.

Službeni glasnik čitaoce će obradovati promocijom knjige “Mačka zvana miš”, čiji je autror Andej Sen Senjkov a namenjena je kako kažu i roditeljima s negovanom čitalačkom navikom.

Školski dan na sajmu rezervisan je i za promociju Hotela “Milion zvezda” Dragane Knežević – knjige pobednice čitalačkog maratona izdavačke kuće Klett, kao i dva užbenika koja su na Sajmu u Frankfurtu proglašena za “najbolji evrospki udžbenik”.

Na štandu IK Mali vrt mlade će obradovati knjiga “Obren”

koja na poseban način poručuje da svaki, pa i naizgled, nerešiv, problem može da se reši.

Program “Sedefna ruža i čudesni svitac” biće organizovan u čast Grozdane Olujić i Dobrice Erića, nakon čega će uslediti druženje s Ljubivojem Ršumovićem pod nazivom “Ršum i saradnici Sunca”, i Sajamska dečja strip radionica.

Tanjug