NOVI PAZAR – U razmaku od mesec i po dana, građani su dva puta protestovali ispred zgrade Policijske uprave Novi Pazar. Razlog je, kako su naveli, ponašanje pojedinih policijskih službenika.

Minule subote, stotinak stanovnika ovog grada učestvovalo je u protestnoj šetnji pod nazivom „Novi Pazar bez nasilja. Oni su od centra grada d policijske zgrade nosili parole „Mi vas plaćamo, vi nas bijete“, „Stop torturi“, „Stop batinama“, „Ne rušite ljudska prava“, „Pazar bez straha“… Povod za novi protest bilo je nasilje pojedinih policajaca nad Edinom Hadžovićem.

Pred ulazom u PU Novi Pazar, Hadžović je ostavio koru od banane i objasnio da je to simbol svih onih koje je policija pretukla, a onda navela da su se „okliznuli na koru od banane“.

– To se i meni desilo. Ovaj protest nije bitan samo za mene, već za sve one koji su imali neprijatnosti ili su doživeli nasilje od policije. Na ovaj način želimo da ih ohrabrimo da govore istinu i zatraže pravdu – istakao je Hadžović i objasnio da je pretučen 10. septembra, u kafiću „Cigla“ preko puta njegove kuće, kada je pokušao da, od maltretiranja policije, zaštiti mlade, koji su u tom lokalu proslavljali rođendan. Tada je zadobio prelom nosa, i kako je rekao, policajci su tada zbijali šale na njegov račun govoreći da se „okliznuo na koru od banane“.

Ranija je policija saopštila da je Hadžović uhapšen jer je ometao policajce u vršenju službene dužnosti, da je policijska patrola intervenisala po prijavi građana za remećenje javnog reda i mira i da ih je Hadžović vređao. NJemu je bilo određeno zadržavanje do 48 sati i uz krivičnu prijavu priveden je nadležnom tužilaštvu.

Poslednji protest, bio je povod da u Novi Pazar dođe direktor policije Vladimir Rebić, koji je razgovarao sa Hadžovićem i načelnikom PU Rešadom DŽankovićem Rebić je nakon sastanka rekao da je pokrenuta procedura o utvrđivanju činjenica da li je policija prekoračila ovlašćenja u slučaju Hadžovića i da nasilje od strane policajaca ili građana ne može biti tolerisano.

– Spremni smo da štitimo sve građane, bez obzira na bilo koju pripadnost. Započeli smo predviđene procedure i tužilac je upoznat. On će , siguran sam, u narednih nekoliko dana dati konkretne naloge policiji i doneti odluku o tome da li je došlo do prekoračenja fizičke snage – naglasio je direktor policije i dodao da, ukoliko je i bilo nepropisnog postupanja policijskog službenika, nije bio verski ili nacionalno motivisan.

Nezvanično, policajci koji su prozvani da su pretukli Hadžovića, bili su na poligrafskom testiranju u Novom Pazaru, ali je direktor policije zahtevao da se ono obavi u Beogradu, „kako bi se lično uverio u verodostojnost testiranja“.

I o drugim incidentima

Direktor policije Rebić i načelnik novopazarske PU DŽanković razgovarali su i o drugim incidentima, koji su se, u poslednje vreme, našli u centru pažnje – optužbe Novopazarke Edite Radetinac da je maltretirana u policijskoj zgradi i paljenje automobila S. J.

Za „slučaj Radetinac“, koji je bio aktuelan početkom avgusta i pred zgradu PU doveo desetak učesnika protesta, DŽanković je rekao da je „na sednici Saveta za bezbednost usvojen zaključak da nije bilo zloupotrebe na njenu štetu“. Kada je u pitanju paljenje automobila, intezivno se radi na rasvetljavanju slučaja i predistražne radnje su u toku.

Podrška NVO

Učesnicima protesta podršku su dale i predstavnici nevladinog sektora, ukazujući da institucije sistema, u ovom gradu, ne funkcionišu na adekvatan način. Direktorka NVO Kulturni centar „Damad“ Zibija Dervišhalitović. Šarenkapić ocenila je da „u poslednje vreme, sve češće, imamo situacije u kojima su institucije ili predstavnici institucija ti koji čine nasilje i tome treba da se suprotstavimo kao građani, da zatražimo da institucije rade u skladu sa svojim mandatima i da ne ugrožavaju prava građana na ovako eklatantne načine“.

Pravda za Ernada

Među učesnicima protesta „Novi Pazar bez nasilja“, našla se i jedna starija gospođa koja je držala transparent na kojem je pisalo „Pravda za Enada“. To je baka Ernada Bakana, dvadesetogodišnjeg studenta Visoke medicinske škole u Zemunu, koji je, pre 7 meseci . nastradao na pešačkom prelazi u toj beogradskoj opštini.

Ovog momka je, 4. marta, na pešačkom prelazu, svojim automobilom udario devetnaestogodišnji Ivan Mitrović. Od zadobijenih povreda Ernad je preminuo posle dva dana. Porodica Bakan pokušava da preko nadležnih institucija razjasni sve okolnosti stradanja, ali sedam meseci sve tapka u mestu. Nisu dobili nikakvu informaciju o udesu ni od policije ni od tužilaštva. Predmet se nalazi u Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu i za sedam meseci urađeno je samo jedno veštačenje – medicinsko, koje je uradio dr Zoran Stanković. Izveštaj se nalazi u tužilaštvu, ali zbog odsustva nadležnog tužioca advokat porodice Bakan, skoro dva meseca, ne može da dođe do tog dokumenta. Traže se i odgovori na pitanje, gde je automobil kojim je Ernad udaren, za koji se zna da mu je registracija istekla krajem februara , zatim, da li je vozač imao privremenu ili trajnu dozvolu… Pitanja je mnogo, a odgovori ne stiži ni sa jedne strane.


Danas.rs