BANJALUKA – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske, koja bi trebalo da bude održana početkom novembra, biti predloženo da parlament RS odbaci bonska ovlašćenja visokog predstavnika u BiH kao nezakonita.

On je naveo da bi trebalo da budu odbačene i sve odluke koje su visoki predstavnici u BiH doneli na osnovu bonskih ovlašćenja.

“Neki će reći, zašto baš sada? Baš zato da se ne bi shvatilo da smo mi prihvatili kršenje propisa Dejtonskog sporazuma”, rekao je Dodik novinarima tokom današnje posete Srpcu.

Prema njegovim rečima, istoriji će biti zapisano da su visoki predstavnici “prevarom pokušali da modeliraju politički sistem i to su činili sve do trenutka dok Republika Srpska nije snažno odbacila takav pristup i model visokih predstavnika”.

Dodik je ocenio da “oni to sada pokušavaju da legalizuju”, ističući da sve što je “oteto i preneto na nivo BiH nema u Ustavu BiH”.

“To je ozbiljan problem njima i mi nećemo odustati od ustavnog pozicioniranja kojeg ima Republika Srpska”, istakao je on.

Dodik je najavio da bi posebna sednica trebalo da bude održana oko 5. novembra, dodavši da bi na njoj trebalo da se “pruže odgovori na odredjene izazove, a ne samo da se priča svede na deklaraciju Stranke demokratske akcije (SDA)”.

To se, kako je naveo, pre svega odnosi na “ponašanje visokih predstavnika i bezakonje i medjunarodni kriminal koji su činili i koji su išli za tim da su RS mimo Dejtonskog sporazuma nametnuli bonska ovlašćenja i koristili ih da bi promenili politički sistem”.

Beta