BEOGRAD – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević i šef Predstavništva UNHCR-a u Srbiji Hans Fridrih Šoder i njegov tim razgovarali su danas o unapređenju dosadašnje saradnje u oblasti migrantske/izbegličke krize.

“Zahvalni smo na saradnji i pruženoj sveukupnoj podršci UNHCR-a, po pitanju mešovitih migracionih tokova u Srbiji. Saradnja sa Predstavništvom Visokog komesarijata Ujedinjenih Nacija za izbeglice za nas je od izuzetnog značaja”, rekao je ministar i dodao da je najviše rezultata donela saradnja u oblasti pomoći u sistemu socijalne zaštite za poboljšanje kvaliteta brige i zaštite maloletnika bez pratnje.

Ðorđević je istakao da Vlada vodi odgovornu i humanu politiku kada je reč o upravljanju migrantskom krizom, uz puno poštovanje ljudskih prava ali i interesa građana Srbije.

“Situacija po pitanju migranata u Srbiji je stabilna. Kako bismo nastavili da pratimo kretanje maloletnih migranata, predložili smo da razvijemo bazu podataka koja bi omogućila centrima za socijalni rad adekvatno vođenje slučajeva i statistike u migratornim kretanjima u oblasti socijalne zaštite”, naveo je ministar.

Šoder je zahvalio na odličnoj saradnji Agencije UN za izbeglice i Ministarstva za rad, navodeći posebno model starateljstva koji je do sada finansirala Agencija UN za izbeglice a Ministarstvo usvojilo.

“Neophodna je tesna saradnja svih aktera u oblasti dečije zaštite i zaštite osoba sa specifičnim potrebama. UNHCR će nastaviti da pomaže Ministarstvu da ispuni svoj mandat predviđen Zakonom o azilu i privremenoj zaštiti”, istakao je Šoder.

Tanjug