ANKARA – Predsednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je od početka operacije “Izvor mira“ na severoistoku Sirije neutralizirano najmanje 109 terorista te najavio nastavak operacije do konačnog sloma terorističke pretnje.

Erdogan se obratio čelnicima regionalnih ogranaka vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i naglasio da ta politička opcija zastupa stav da su pojedinci prolazni, a da je borba za dobro i prosperitet trajna kategorija.

Turski predsednik je komentarisao operaciju koju su turske snage jučer pokrenule na sjeveroistoku Sirije, tačnije na istočnoj obali Eufrata koja je pod okupacijom terorističke organizacije YPG/PKK.

On je rekao da neprijateljski krugovi žele Tursku zaustaviti na putu progresa te kazao da se Turska uspešno oduprla svim tim napadima i da vodi efikasnu borbu protiv terorističkih organizacija ISIS, PKK i FETO.

“U protekle četiri godine turske snage su neutralizirale ukupno 16.000 terorista, uključujući 7.500 neutralizovanih unutar turskih granica i 8.500 neutralizovanih izvan granica Turske“, kazao je Erdogan.

Turski predsednik Erdogan je naglasio da je cilj operacije na severoistoku Sirije da se spreči uspostava terorističkog koridora i da se pomogne u očuvanju teritorijalne celovitosti i političkog integriteta Sirije te da se omogući povratak izbeglica u njihove domove u Siriji.

“Operacijom ‘Izvor mira’ ćemo ispisati još jednu stranicu naše svetle i časne istorije“, poručio je Erdogan.

On je dalje rekao da ne prihvata kritike koje iz različitih krugova dolaze na račun operacije u Siriji te dodao da su te kritike neosnovane, a posebno u slučaju kritika iz Rijada i Kaira.

“Saudijska Arabija nema pravo kritikovati Tursku zbog operacije u Siriji. Neka Saudijska Arabija prvo pogleda u ogledalo. Ko je doveo Jemen u stanje u kojem je danas? Ni Egipat nema pravo kritikovati Tursku. Pa, Egipat uopšte nema pravo da diže glas, jer je tamošnji režim doslovno ubio demokratiju u toj zemlji“, dodao je Erdogan.

Erdogan je također rekao da bi na optužbe da Turska provodi “okupatorsku operaciju“ mogao jednostavno otvoriti turske granice i pustiti 3,6 miliona sirijskih izbeglica ka Evropi.

Pozvao je kritičare Turske da kažu koliko su oni zbrinuli izbeglica iz Sirije i da pogledaju koliko je na tom planu učinila Turska.

“Evropska unijo, pa vi nikada niste bili iskreni od 1963. godine do sada. Primamo, ne primamo, hoćemo, nećemo, niste vi pošteni. Kažu da neće poslati drugu tranšu od tri milijarde evra za zbrinjavanje izbeglica u Turskoj. Pa, zar ste ikada održali dato obećanje? Ne, niste. Mi više ni ne radimo oslanjajući se na vas, već smo potrošili 40 milijardi dolara. Uz Božju pomoć ćemo potrošiti još toliko i nastaviti svoj put“, poručio je Erdogan.

Turski predsednik dalje je dodao da svi mogu biti sigurni da turske snage neće dozvoliti ponovnu pojavu terorističke organizacije ISIS na severu Sirije.

“Svim snagama se borimo i borićemo se protiv ISIS-a, PKK-a, YPG-a i PYD-a. Teroristi ISIS-a su u Siriju dolazili iz Francuske, Nemačke, Holandije…, a mi smo vratili 5.500 tih terorista u zemlje odakle su došli“, rekao je Erdogan i dodao da je u Turskoj do sada uhapšeno 17.000 osoba osumnjičenih za veze s ISIS-om i da značajan deo njih nisu turski državljani.

On je također rekao da je Turska u 102 zemlje deportovala 7.600 osoba osumnjičenih za članstvo u ISIS-u, a da je zabranila ulazak u tu zemlju za blizu 77.000 osumnjičenih lica.

“U svim regijama koje pređu pod našu kontrolu ćemo učiniti sve što je potrebno kada su u pitanju teroristi ISIS-a koji se tamo nalaze. Obećavam svetu da nećemo dozvoliti ponovnu pojavu ISIS-a u tim regijama“, rekao je Erdogan.

Turski predsednik Erdogan naglasio je da turske snage ne provode operaciju protiv kurdske braće, već isključivo protiv terorističke organizacije.

Ističući kako je neupitna ljubav Turske prema sirijskogom narodu, Erdogan je rekao da je Turska možda trenutno i jedina legitimna sila koja je prisutna u Siriji. Režim sirijskog predsednika Bashara al-Assada je optužio za smrt blizu milion ljudi u toj zemlji.

“Turska provodi operaciju protiv ISIS-a, YPG-a, PYD-a i sličnih okupatora u Siriji. Mi nemamo problema sa braćom Kurdima koji tamo žive, naš problem su teroristi“, poručio je Erdogan.

On je takođe rekao da je trenutno u Turskoj zbrinuto najmanje 300.000 kurdskih izbeglica samo iz sirijskog Kobanija.

“Za nas je važno ko je dobar čovek, a ne kakvo mu je poreklo, ali nateran sam da kažem i to da trenutno među 291 zastupnikom AK partije u turskom parlamentu ima 50 njih koji su poreklom Kurdi“, izjavio je Erdogan.

Erdogan je istakao da Turska nema pretenzija na teritorij ili resurse bilo koje države te da je tako i sa aktuelnom operacijom u Siriji.

Turski predsednik Erdogan obratio se i saveznicima Severnoatlantskog saveza (NATO) i rekao da nemaju pravo biti nemi na napade na Tursku, jer je ona članica te organizacije.

Abdülkadir Baş / Akparti Istanbul