ANKARA – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da neće razgovarati sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom i državnim sekretarom Majkom Pompeom koji dolaze u Ankaru da traže prekid turske ofanzive u Siriji.

“Neću ga (Pensa) sresti. Oni će se sastati sa svojim kolegama. Ja ću samo razgovorarati sa (Donaldom) Trampom ako dodje”, rekao je Erdgoan za Skaj Njus posle sastanka sa poslanicima vladajuće stranke u parlamentu.

Bela kuća je najavila da će se Pens sastati sa Erdoganom u četvrtak prilikom posete Ankari u nastojanju da izdejstvuje prekid vatre na severu Sirije gde je Ankara krenula u vojnu ofanzivu protiv kurdskih snaga.

I posle Erdoganove izjave Bela kuća je saopštila da će američki potpredsednik krenuti danas u Tursku kao što je predvidjeno uprkos odbijanja turskog predsednika da se sastane sa njim.

Ankara je pre osam dana krenula u ofanzivu na severoistoku Sirije protiv kurdskih snaga koje drže tu oblast pod kontrolom.

Pred poslanicima svoje stranke ranije danas Erdogan je isključio bilo kakve pregovore sa kurdskim snagama i zatražio od njih da polože oružje i da se povuku iz zone od oko 30 kilometara uz tursku granicu.

Beta AFP