ANKARA – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da bi turska ofanziva na severu Sirije mogla da počne u bilo kojem trenutku nakon što su američke vlasti saopštile da se neće usprotiviti takvoj operaciji protiv kurdskih snaga.

“Postoji rečenica koju stalno ponavljamo: možemo da udjemo (u Siriju) bilo kada tokom noći bez upozorenja. Za nas apsolutno nema govora da i dalje tolerišemo pretnje tih terorističkih grupa”, rekao je Erdogan novinarima.

Prethodno je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu rekao da je Turska “rešena da očisti” sever Sirije od “terorista” koji ugrožavaju bezbednost njegove zemlje.

“Mi smo od početka rata u Siriji podržavali teritorijalni integritet Sirije i tako ćemo nastaviti. Ali smo rešeni da štitimo svoju bezbednost čišćenjem tog područja od terorista”, rekao je Čavoušoglu.

Američki vojnici počeli su danas da se povlače iz delova Sirije duž granice sa Turskom, javile su sirijske kurdske snage koje amerikanci podržavanju.

To povlačenje usledilo je posle najave Bele kuće da će američke snage u severoistočnoj Siriji da se sklone i otvore put za očekivanu tursku ofanzivu na taj deo Sirije.

Amerikanci time u suštini napuštaju kurdske borce koji su se borili uz američke snage više godina da poraze Islamsku državu.

UN su danas reagovale navodeći da se “spremaju za najgore” na severu Sirije. “Ne znamo šta će se desiti. Spremamo se za najgore”, rekao je neimenovani portparol UN u Ženevi.

Beta AFP