BAKU – Erdogan je u obraćanju na sedmom samitu Veća turkofonskih zemalja u Bakuu istakao kako je Turska prošle sedmice pokrenula operaciju “Izvor mira” i učinila ključni korak u borbi protiv terorističke organizacije YGP/PKK.

Predsednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da će Turske oružane snage u nakraćem roku sigurnom regijom učiniti pogranični pojas na severoistoku Sirije.

Erdogan je u obraćanju na sedmom samitu Veća turkofonskih zemalja u Bakuu istakao kako je Turska prošle sedmice pokrenula operaciju “Izvor mira” i učinila ključni korak u borbi protiv terorističke organizacije YGP/PKK.

On je kazao da je u prvih šest dana operacije od terorističke okupacije na severoistoku Sirije oslobođeno područje od blizu hiljadu kilometara kvadratnih.

“Učinićemo sigurnom zonom pojas od Munbiča do iračke granice i omogućiti dobrovoljni povratak milion sirijskih izbeglica u prvoj, a još dva miliona u drugoj fazi”, poručio je Erdogan.

On je takođe poručio da će turske snage nastaviti borbu sve do konačne neutralizacije terorističke pretnje u regiji.

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u sredu, 9. oktobra, pokrenule su operaciju “Izvor mira”, čiji je cilj uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti teroristički koridor koji teroristi nameravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.


trt.net.tr