BRISEL – Evropska unija (EU) upozorila je danas da bi turska ofanziva na severu Sirije ugrozila mirno rešavanje tamošnjeg sukoba, izjavila je portparolka EU Maja Koncijačič.Po njenim rečima, EU poziva na prekid neprijateljstava kako bi se garantovala zaštita civila i pristup humanitarnim organizacijama celoj teritoriji Sirije.

“Shvatamo opravdanu zabrinutost Turske za njenu bezbednost, ali smo uvek govorili da nijedno trajno rešenje konflikta ne može da se postigne vojnim putem”, rekla je Maja Kocijančič.

“Svako obnavljanje neprijateljstava pogoršaće patnje sirijskog naroda, dovešće do raseljavanja stanovništva i ugroziće političke napore za rešavanje konflikta”, rekla je portparolka EU i dodala da su šefovi diplomatija Unije upisali to pitanje u dnevni red svog sastanka naredne nedelje u Luksemburgu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da bi turska ofanziva na severu Sirije mogla da počne u bilo kojem trenutku pošto su SAD saopštile da se neće usprotiviti takvoj operaciji protiv kurdskih snaga.

Prethodno je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu rekao da je Turska “rešena da očisti” sever Sirije od “terorista” koji ugrožavaju bezbednost Turske.

UN su danas navele da se “spremaju za najgore” na severu Sirije. “Ne znamo šta će se desiti. Spremamo se za najgore”, rekao je portparol UN u Ženevi.

Turska smatra Kurde u Siriji teroristima, povezanim sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana (PKK).

Beta AFP