Naslovna Društvo Fabrici posetio zatvorski kompleks u Požarevcu

Fabrici posetio zatvorski kompleks u Požarevcu

POŽAREVAC – Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Sem Fabrici, posetili su danas Kazneno-popravni zavod za žene u Požarevcu i obišli novoizgrađeni paviljon u koji je smešteno otvoreno, poluotvoreno i prekršajno odeljenje.

“Novim paviljonom rešeno je pitanje smeštajnih kapaciteta za osuđenice i unapređeni su uslovi u kojima one borave i rade”, rekao je Carević tom prilikom.

On je naveo da je paviljon opremljen posteljinom koju su šile osuđenice i nameštajem koji prave osuđenici u Zabeli koji su prethodno prošli obuku za te poslove.

Carević je podsetio da se u svim zavodima sprovode obuke za deficitarna zanimanja, a da je u ovom zavodu pokrenuto više programa, poput obuke osuđenica za krojače i sertifikovane obuke rada na računarima.

On je zahvalio EU na podršci u pogledu finansiranja programa obuke za više od 500 osuđenika u tri najveća zavoda – Sremskoj Mitrovici, Nišu i Zabeli i to za poslove varioca, pekara, sitoštampe, izrade nameštaja…

Fabrici je izrazio zadovoljstvo što je danas imao priliku da vidi proizvode koje prave osuđenici i što će zahvaljujući pomoći EU osudenici steći obrazovanje i veštine koje će im uvećati šanse za pronalaženje posla u budućnosti.

On je ukazao da je zatvorski sistem u Srbiji za EU važan iz dva razloga.

“Prvi je staranje o tome da svi koji su osuđeni zaista i odsluže kaznu, a drugi je staranje o tome da budu tretirani na odgovarajući, pravičan i humani način”, rekao je Fabrici.

Dodao da će izgradnjom novog paviljona biti unapređeni uslovi života i rada osuđenica, sa posebnim akcentom na žene s decom.

U novom paviljonu za žene, površine 2.600 kvadrata, biće smešteno otvoreno, poluotvoreno i prekršajno odeljenje. Vrednost radova iznosi 1,7 miliona evra, od čega je 85 odsto finansirala EU.

Carević i Fabrici su obišli i novoizgrađeni paviljon za smeštaj 216 osuđenika u Zabeli, kao i pogon za varenje i pekaru u kojima su radno angažovani osuđenici posle završene obuke.

Za rekonstrukciju ovog zatvora EU je izdvojila tri miliona evra. Ovaj projekat je deo šire finansijske pomoći EU koja je usmerena na pružanje podrške zatvorskom sistemu u Srbiji, anbodi se u saopštenju

Samo u prethodne tri godine, EU je izdvojila sedam miliona evra za rekonstrukciju i nabavku opreme, te obuku i jačanje kapaciteta zatvorskog osoblja i zatvorenika.

EU je finansirala i obuku za 500 osuđenika u tri najveća kazneno-popravna zavoda u Srbiji.

Tanjug

Exit mobile version