BEOGRAD – Vozač Ferarija Sebastijan Fetel rekao je da Mercedes ove godine radi na skoro savršenom nivou, a da njegova ekipa mora da popravi “mnogo malih stvari”, kako bi pobedila šestostrukog uzastopnog šampiona Formule 1 u konkurenciji konstruktora.

Mercedes je u nedelju na stazi Suzuka osvojio šestu uzastopnu titulu u konkurenciji konstruktora posle pobede Valterija Botasa i trećeg mesta Luisa Hamiltona. Nemački tim će ove sezone postati prvi u istoriji koji će osvojiti šest uzastopnih “duplih kruna” – titule u konkurenciji vozača i konstruktora, pošto se za titulu bore samo Hamilton i Botas.

Mercedes je oborio rekord Ferarija, koji za razliku od prethodne tri godine, ove sezone nije uspeo da parira “srebrnim strelama”. Tako je bilo i u nedelju, kada su obojica vozača Ferarija Fetel i Šarl Lekler startovali iz prvog reda, ali su bili sporiji od Mercedesa. Takodje, Fetel je pogrešio na startu, a Lekler se sudario sa Maksom Verstapenom iz Red Bula.

“Teško je”, rekao je četvorostruki svetski prvak Fetel, odgovarajući na pitanje o borbi sa Mercedesom.

“Ne možemo da vidimo šta rade, ali gledano spolja, oni su veoma blizu savršenstvu svaki put kada izadju na stazu, konstantni su i prave malo grešaka. To je deo njihove snage, ali ako osvojiš titulu konstruktora četiri trke pre kraja, očigledno neke stvari radiš bolje od svih ostalih. Ako bismo ulazili u detalje, može da se raspravlja šta njihov bolid radi bolje od našeg, ali mislim da nije u tome stvar, radi se o timskom radu”, naveo je Fetel, preneo je Skaj.

On je rekao da njegova ekipa ima sastav, posvećenost i pamet, ali da mora sve stvari da radi bolje.

“To je mnogo malih stvari, ne jedna stvar koju moramo da popravimo, već mnogo sitnica koje moramo bolje da radimo, svako od nas i to je jedini način kojim možemo da pokušamo da napravimo iskorak. Nadam se da će im (Mercedesu) postati pomalo dosadno”, dodao je nemački vozač.

Uoči početka sezone Ferari je smatran favoritom, ima veću brzinu na ravnom, ali Mercedes je pobedio u prvih osam trka i bio je na visokom nivou tokom sezone, iako je Ferari imao pet uzastopnih pol pozicija.

Fetel je u Japanu zauzeo drugo mesto, ali sa više od 13 sekundi zaostatka za pobednikom Botasom, dok je Lekler bio šesti, ali je posle kazne pao na sedmo mesto.

Beta