BEOGRAD – Fiskalni savet Srbije ocenio je danas da će sistem platnih razreda zaživeti verovatno tek 2021. godine, a ne sredinom naredne godine, kako je najavila Vlada Srbije.

Odluka o povećanju zrada u javnom sektoru u 2020. godine, u rasponu od osam do 15 procenata, bez razvrstavanja po radnim mestima i složenosti poslova, povećava disparitete i dovodi u pitanje uvodjenje sistema platnih razreda, koji u najboljem slučaju može da profunkcioniše 2021. godine, rečeno je na konferenciji za novinare.

“Platni razredi mogli bi da budu dobar okvir za isplatu zarada, ali mislimo da narušavanje pariteta izmedju zarada, do koga dolazi ovim linearnim i neselektovanim povećanjem plata u javnom sektoru, može da dovede do toga da platni razredi uopšte ne mogu da profunkcionišu”, izjavio je član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković.

Dodao je i da “nada da platni razredi mogu da ispadnu kako treba sve više bledi”.

“Sistem platnih razreda bez uključivanja sektora bezbednosti ne treba Srbiji. Ključno je da svi delovi državnog sektora budu uključeni. Ako se izostavi sektor bezbednosti i ti ljudi budu imali posebne propise i zarade, to nije pravi sistem platnih razreda”, naglasio je Vučković.

Istakao je i da u sistem platnih razreda moraju da budu uključeni i funkcioneri.

“Može da se desi da u naredna dva-tri meseca dobijemo spisak svih radnih mesta i predloge koeficijenata i plata po radnim mestima, kao i planiranu dinamiku ispravljanja dispariteta u sledećih nekoliko godina. To je moguće uraditi, ali uz krvav rad koji je izostajao ovih godina”, rekao je Vučković.

Podsetio je da je Vlada najavila uvodjenje platnih razreda sredinom 2020, ali da bi problem moglo da predstavlja upravo to vreme uvodjenja, jer bi zbog toga bio nužan rebalans budžeta, a u to vreme se očekuju i izbori.

“Da li je realno da se Vlada tome posveti? To izgleda neizvesno i čini nam se da se u najboljem slučaju uvodjenje platnih razreda odlaže za 2021. godinu”, rekao je Vučković. ;

Članovi Fiskalnog saveta naveli su i da će prekomerno uvećanje zarada i naredne godine produžiti, kako su istakli, štetnu meru zabrane zapošljavanja.

Podsetili su da je ta mera uvedena 2013. godine, da je prvobitno planirano da traje do 2016. godine, a da je sada produženo na sedam godina.

Beta