BEOGRAD – Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sastala se danas, poslednjeg dana 141. zasedanja Interparlamentarne unije (IPU) u Beogradu, koje je okupilo više od 2.000 učesnika iz čitavog sveta, sa potpredsednicom Parlamenta Kube, kao i predsednicima parlamenata država Zimbabve, Sijera Leone i Butan, saopštio je kabinet predsednice Skupštine.

Gojkovićeva se sastala sa delegacijom Parlamenta Kube, na čelu sa potpredsednicom Narodne skupštine Ana Marijom Mari Mačadom, a na sastanku je ocenjeno da političke odnose karakteriše prijateljstvo i medjsobna podrška po pitanjima od prioritetnog značaja za dve zemlje, kao i posvećenost unapređenju svih vidova saradnje.

Ona i Mačada su ukazale na interes za saradnju u oblastima poljoprivrede, prehrambene industrije, medicine, farmaceutske industrije.

Predsednica Narodne skupštine sastala se sa delegacijom Parlamenta Zimbabvea, koju predvode predsednik Narodne skupštine Džejkob Frensis Mudenda i predsednica Senata Mabel Memori Činomon i zahvalila na učešću i činjenici da predsednici oba doma Zimbabvea učestvuju na zasedanju.

Gojković je izrazila žaljenje povodom ciklona Idai koji je pogodio Zimbabve iukazla da su bilateralni odnosi tradicionalno prijateljski, kao i da je ovo prilika da se razmotre mogućnosti razvoja parlamentarne saradnje i ekonomske, koja nije dovoljno razvijena.

Predsednica Skupštine Srbije je predložila formiranje poslaničkih grupa prijateljstava, kao i potpisivanje memoranduma o saradnji.

Gojkovićeva se sastala i sa predsednikom Parlamenta Sijera Leone Abasom Černorom Bunduom, i ukazala da ima prostora za razvoj bilateralnih odnosa i uspostavljanje i unapredhenje saradnje, posebno u oblastima ekonomije, obrazovanja i kulture.

Predsednica srpskog parlamenta se sastala i sa delegacijom Parlamenta Butana Tašijem Dordjijem, dodaje se u saopštenju.

Beta