BEOGRAD – U okviru 141. zasedanja Interparlamentarne unije u Beogradu danas je održana radionica posvećena 30. godišnjici usvajanja Konvencije UN o pravima deteta, a na kojoj je muzičar Goran Bregović promovisan u regionalnog ambasadora UNICEF-a.

Na radionici je učestvovala i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja je rekla da je uverena da će Bregović svojoj energijom doprineti boljoj zaštiti dečjih prava.

Kako je naveoa, ona očekuje da će prepoznatljivost Bregovića u regionu omogućiti i veću pažnju medija pitanjima unapređenja prava dece i njihove zaštite.

Gojković, koja je i predsednica Odbora za prava deteta Skupštine Srbije, je izrazila zadovoljstvo što se upravo u Srbiji obeležava tri decenije postojanja ovog važnog dokumenta u zaštiti prava dece širom sveta, jer je naša zemlja među prvima u svetu ratifikovala ovu Konvenciju.

Ona je upozorila na podatke UN prema kojima je stotine miliona dece u svetu izloženo i danas nasilju i živi u siromaštvu, kao i da su najugroženija deca koja žive u područjima zahvaćenim konfliktima i koja su zbog toga bila prisiljena da napuste svoje domove.

Kako je rekla, ti podaci govore da posao nije završen i da je važno da kao društva pojedinačno, ali i zajedno na nivou međunarodnih organizacija, kakva je i Interparlamentarna unija, mora više da se angažuje na primeni ciljeva održivog razvoja da bi deca odrastala u boljem okruženju.

I Srbija se, napomenula je, nalazi pred zadacima unapređenja položaja dece i zaštite dečjih prava i dodala da je naša zemlja ostvarila značajan napredak u ovoj oblasti, ali da je potrebno doneti zakon o pravima deteta i zaštitniku prava deteta.

Zajednički zadatak svih parlamenataraca, organizacija civilnog društva, poznatih i uticajnih ličnosti, medija, poručila je Gojkovićm, mora da bude ulaganje dodatnih napora da poboljšamo uslove za odrastanje i školovanje dece.

Bregović se rekao da je počastvovan što će svojim glasom promovisati i zastupati pravo svakog deteta i podsetio je da su pre 30 godina lideri dali obećanje potpisivanjem Konvencije o pravima deteta da žele da unaprede njihov život, kao i da je relanost da se milioni dece suočavjau sa kršenjem prava.

On je naveo i da svi znamo da iskustva koje smo imali u detinjstvu oblikuju naše odrastanje, a tome u prilog ispričao je kako je kada je živeo u Sarajevu bio okružen raznolikostima i da se ta činjenica još održava u njegovoj muzici.

Primetivši da u mnogim segmentima deca u Evropi i centralnoazijskom regionu žive bolje nego pre 30 godina, Bregović je upozorio na činjenicu da romska deca spadaju u najranjiviju grupu, da za njih postoji veća verovatnoća da budu prevremeno rođeni, manja šansa da budu vakcinisani i veća šansa da napuste školovanje pre završetka.

Napomenuo je da postoje i mnogi izazovi sa kojima se suočavaju deca migranti.

“Učiniću sve što mogu, a vi kao parlamentarci možete učiniti mnogo više kako bi ste ispunili obećanje pre 30 godina da svako dete i ono najranjivije ima svoja prava, poručio je Bregović.

Na radionici su se prisutnima obratili i Gabrijela Kuevas Baron, predsednica IPU i Afšan Kan, regionalni direktor unicefa za Evropu i Centralnu Azije koja je navela da je ova Konvecija najratifikovaniji dokument Ujedinjenih nacija.

Tanjug