BEOGRAD – Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti od danas je u javnboj raspravi, a tekst Nacrta objavljen je na veb stranici Ministarstva finansija, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Cilj Nacrta zakona, koji je izradilo Ministarstvo finansija na predlog Radne grupe za saradnju sa OEBS i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava, jeste pojačavanje odgovornosti političkih subjekata, učesnika izbora, kada je reč o korišćenju i raspolaganju javnim resursima, kao i jačanju ovlašćenja Agencije za borbu protiv korupcije u pogledu sankcionisanja onih političkih subjekata koji ne poštuju odredbe zakona u izbornoj kampanji.

Ovo je jedna u nizu aktivnost koje Vlada Srbije preduzima za unapređenje izbornog procesa.

Suština navedenih izmena ogleda se u zabrani korišćenja sredstva iz budžeta Republike Srbije, odnosno lokalnih budžeta, uključujući službene prostorije, vozila, veb sajtove i inventare državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, javnih ustanova i javnih preduzeća, za potrebe izbornih kampanja.

Politički subjekt može da koristi za izbornu kamanju prostorije i usluge državnih organa ukoliko su te prostorije i usluge dostupne pod jednakim uslovima svim političkim subjektima, odnosno učesnicima izbora.

Vlada Srbije je, takođe, povodom predstojeće 4. konferencije NR Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope o saradnji u oblasti inovacija, čiji je domaćin Srbija, a koja će biti održana 8. i 9. oktobra u Beogradu, usvojila Zaključak o davanju saglasnosti na tekst Memoranduma o razumevanju između Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kompanije Netdragon websoft holdings limited iz NR Kine o saradnji u oblasti razvoja i promocije otvorene inovacione platforme.

Prvi put u ovom formatu, na ministarskoj konferenciji učestvovaće ministar za nauku i tehnologiju NR Kine Vang Džgang, a učešće je potvrdio i veliki broj ministara i državnih zvaničnika iz zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Na konferenciji će se okupiti najrelevantniji predstavnici inovacionih ekosistema iz NR Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope i biće usvojena Beogradska deklaracija, kojom se utvrđuje zajednička vizija razvoja zasnovanog na inovacijama zemalja u okviru mehanizma Kina CIEZ 17+1, navodi se u saopštenju Vlade.

Paralelno sa ministarskom, biće održana i privredna konferencija za koju je učešće potvrdilo više od 200 kompanija, univerziteta, institucija i investicionih fondova iz NR Kine i zemalja CIEZ.

Biće predstavljena najsavremenija dostignuća u oblasti inovacija, digitalizacije, veštačke inteligencije, robotike, mobilnosti, pametnih gradova, poljoprivrede, finansija i drugih oblasti.

S obziorm na važnost predstojećeg događaja, Vlada je usvojila i Zaključak o davanju saglasnosti na tekst Memoranduma o razumevanju između Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj i Odeljenja za nauku i tehnologiju provincije Džđang – NR Kina, o saradnji u oblasti inovacija, navodi se u saopštenju.

Tanjug