BEOGRAD – U okviru zvanične posete Srbiji, delegacija Republike Jermenije, koju predvodi predsednik te zemlje Armen Sarkisijan, obišla je danas Naučno-tehnološki park Beograd (NTP), gde su im naši mladi inženjeri predstavili inovativne proizvode koji iz Srbije idu u ceo svet.

Delegaciju su dočekali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i direktorka NTP Gordana Danilović Grković, koja je predsedniku Jermenije i članovima njegove delegacije predstavila rad NTP.

Među kompanijama koje su se predstavile jermenskom predsedniku su Novelic, Futuring, kao i Innovation lab čiji su inženjeri Sarkisijaniju pokazali “pametnu rukavicu” koja olakšava život slepima, ali i kompanija Strawberry Energy poznata po pametnim solarnim klupama koje krase i opslužuju građane u 23 zemlje sveta.

Sarkasijan je pohvalio srpske inženjere za inovacije koje su osmislili, bio je radoznao i tražio da mu objasne kako pojedini proizvodi funkcionišu i poželeo im da svoje ideje dobro naplate, kao i da novac pametno iskoriste.

Izrazio je nadu da će neki od tih proizvoda naći put i do jermenskog tržišta.

Danilović Grković je kazala da je NTP osnovan pre četiri godine uz pomoć Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Grada Beograda i Univerziteta u Beogradu i da je to mesto spajanja i razmene između institucija, nauke i privrede.

Tanjug /Foto :Tanjug