BEOGRAD – Sreten Jocić, poznat i kao Joca Amsterdam, pored spora koji vodi protiv države zbog višegodišnjeg nezakonitog boravka u pritvoru zbog slučaja “Pukanić”, vodi još jedan spor jer su mu zbog tog istog slučaja u kojem je pravosnažno oslobođen, bila privremeno oduzeta tri luksuzna automobila.

U pitanju su blindirani mercedes, blindirani landcruiser i audi A8, koji su stajali na jednom placu u Beogradu četiri i po godine, kaže za Tanjug Jocićev advokat Dragoš Čukavac.

Nakon što je pravosnažno oslobođen od optužbi za organizovanje ubistva hrvatskog novinara Ive Pukanića 23. oktobra 2008. godine u Zagrebu, kada je poginuo i njegov saradnik Niko Franić, Jociću su automobili vraćeni ali su u lošem stanju.

Zbog toga je preko advokata podneo tužbu kojom od suda traži da državu obaveže na naknadu materijalne štete od oko 35.000 evra sa pripadajućim kamatama zbog umanjenje tržišne vrednosti automobila i po osnovu amortizacije.

Njegov advokat podseća da ovi automobili nisu bili ni predmet ni sredstvo izvršenja krivičnog dela – ubistva Pukanića te da su bili potpuno neosnovano oduzeti.

Prema presudi, Željko Milovanović iz Srbije dovezao se skuterom ispred redakcije “Nacionala” gde je podmetnuo eksploziv pod novinarov auto.

Inače, danas je u Višem sudu za 25. februar odloženo suđenje po Jocićevoj tuži protiv države zbog tri po godine nezakonitog boravka u pritvoru, a odštetnim zahtevom za naknadu nematerijalne štete traži 60 miliona dinara.

On na današnje suđenje nije bio privođen iz požarevačkog zatvora Zabela gde služi kaznu od 11 godina zatvora, na koju je osuđen zbog podsretakavanja na ubistvo Gorana Marjanovića, zvanog Goksi Bombaš, 1995. godine na Olimpu kada je nastradalo više ljudi.

Jocić tužbenim zahtevom u ovom slučaju traži naknadu nematerijalne štete zbog neosnovanog lišenja slobode, neosnovanog i nepotrebno dugog vođenja sudskog postupka, tokom kojih je pretrpeo duševne bolove, jer su mu bili povređeni ugled, čast i sloboda i prava ličnosti.

Njegov advokat kaže da se ovaj spor nepotrebno vodi, jer su ove tri i po godine neosnovanog pritvora mogle da mu se uračunaju u kaznu koju sada služi.

Na to međutim država nije pristala, jer naš zakon ovu opciju ne poznaje.

Jocić je 2015. godine pravosnažno oslobođen optužbi za organizovanje ubistva hrvatskog novinara Ive Pukanića 23. oktobra 2008. godine u Zagrebu, kada je poginuo i njegov saradnik Niko Franić.

Zbog tog dela je bio uhapšen 27. aprila 2009. godine i u pritvoru je bio do 28. decembra 2012. godine, nakon čega je prebačen u zatvor na izdržavanje kazne za ubistvo Marjanovića.

Jociću je kazna, zbog Marjanovića, umanjena Zakonom o amnestiji 2012. godine za jednu cetvrtinu, pošto je prvobitno osuđen na maksimalnu kaznu zatvora za ubistvo od 15 godina.

Od pocetka procesa za ubistvo Pukanića, Jocić je negirao krivicu i bilo kakvu vezu sa Pukanićevim ubistvom, a na suđenju je u više navrata tvrdio da su mu te optužbe namestile albanska, crnogorska i hrvatska mafija.

Presudom Apelacionog suda u Beogradu iz 2015. godine sa Jocića su skinute sumnje da je organizovao ubistvo Pukanića po nalogu N. N. lica koje mu je za to platilo milion i po evra, a da je motiv ubistva bilo koristoljublje.

Tanjug