VAŠINGTON – Ričard Grenel, aktuelni američki ambasador u Nemačkoj, koga je američki predsednik Donald Tramp imenovao za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, iako mlad, već dugo je u politici.

Skoro dve decenije bio je glavni savetnik za komunikacije zvaničnicima na federalnom, državnom, lokalnom i međunarodnom nivou, a ambasador u Nemačkoj je od 8. maja 2018. godine.

Grenelovo ime pojavilo se u kontekstu dijaloga još prošlog decembra kada se, kako je pisao Vašington post, u Berlinu sastao sa predsednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem.

List je u tom članku Grenela nazivao Trampovim “čovekom od poverenja”, a Tači je upravo njemu tada navodno obećao povlačenje odluke o tarifama na srpsku robu, prenosi Glas Amerike.

Priština nije zvanično najavila sastanak, na kojem je Grenel, prema američkim zvaničnicima, navodno pozvao na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i direktne pregovore.

Sastanak Tačija i Grenela dogodio se nekoliko dana pošto je Tramp uputio pisma Tačiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojima je naveo da su Sjedinjene Države spremne da pomognu naporima “u postizanju sporazuma koji bi uvažio interese i Kosova i Srbije”.

Grenelov rad na mestu ambasadora u Nemačkoj smatra se kontroverznim, prenosi Glas Amerike.

Tanjug