BEOGRAD – Kompanija Nectar saopštila je danas da je osnovala fondaciju “Nije svejedno” čiji će fokus biti na projektima sa ciljem povećanja nataliteta u Srbiji, povratku dece prirodi i edukaciji i osnaživanju mladih iz oblasti agrarnog poslovanja.

Prvi projekat fondacije u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Srbije biće, kako se navodi, osnivanje savetovališta za vantelesnu oplodnju u domovima zdravlja i otvaranje centra za vantelesnu oplodnju.

Dodaje se da će se uspostaviti i besplatan nacionalni broj na kojem će gradjani moći da dobiju sve neophodne informacije i psihološku podršku u ovom procesu.Zamenica generalnog direktora kompanije Nectar i upravitelj fondacije Ana Radun ;rekla je da ta porodična firma, koja postoji pune dve decenije, verna “nije svejedno filozofiji poslovanja i da se rukovodi ključnim rečima zdravo, kvalitetno, domaće”.

“Društveno odgovorno poslovanje je uvek bila naša dodatna aktivnost, a sada, osnivanjem ‘Nije svejedno’ fondacije želimo da na strateški i kontinuiran način ostavimo trag u oblastima u kojima možemo najviše da doprinesemo svojim trudom, sredstvima, znanjem i iskustvom”, rekla je Ana Radun na predstavljanju fondacije.

Dodaje se da je akcijom “Nije svejedno kad bebe dolaze”, zajedno sa Ministarstvom zdravlja, kompanija Nectar rekonstruisala odeljenje za vantelesnu oplodnju klinike Narodni front i stvorila uslove da se višestruko poveća broj parova koji će imati šansu da ovaj proces obave u zemlji.

Fondacija zajedno sa Ministarstvom, nastavlja delovanje u ovoj oblasti otvaranjem savetovališta za parove pri domovima zdravlja, ali i otvaranjem besplatnog nacionalnog broja za sve kojima je potreban savet ili psihološka pomoć, a napravljen je i vodič za vantelesnu oplodnju.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja ;Ferenc Vicko rekao je da je pitanje vantelesne oplodnje od strateškog je značaja za zemlju.

“Tokom prošle godine nešto više od 3.740 žena prošlo je postupak vantelesne oplodnje. Nizom projekata trudili smo se da povećamo broj parova koji bi mogli da prodju kroz ovaj proces i podigli starosnu granicu za ulazak u postupak sa 38 na 42 godine, a zajedno sa Nectarom rekonstruisali smo to odeljenje u klinici Narodni front”, rekao je Vicko.

Beta