Komšić: Dosta smo se svađali, podržimo jedni druge

BEOGRAD – Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas u Beogradu da je vreme da zemlje regiona otvorena pitanja rešavaju kao dobri susedi.

“Moja namera je da danas u Beogradu kažem da mi u BiH i Srbiji moramo zasukati rukave i rešiti otvorena pitanja koja opterećuju odnose dve države, kao što su pitanje granice i pitanje iskorišćavanja hidropotencijala reke Drine”, rekao je Komšić na panelu “Evropska unija, Zapadni Balkan i regionalna saradnja u okviru sesije “Diplomatski dijalog” u Beogradu.

On je istakao da je vreme da “dobri susedi reše to” i da je važno da se “vratimo dijalogu” i podržimo jedni druge te da je povezivanje ljudi prioritet.

“Dosta smo se svađali. Ne treba nam predsednik druge zemlje, ma koliko ona bila prijateljska, da rešava neke stvari. To mi treba da rešavamo između sebe. Hajde da skupimo hrabrosti da otvoreno govorimo o nekim stvarima, dajte da podržimo jedni druge. Da budemo pravi prijatelji. Dosta smo se svađali”, rekao je Komšić.

Kako je dodao, ima mesta za dobre odnose ako se hoće, zbog nas samih.

“Hoćemo li uspeti, videćemo. Ja sam na to spreman bez obzira na teške reči koje su nekada pale, koje sam i ja izgovorio, a koje su i meni upućene”, naveo je Komšić.

Govoreći o regionalnoj saradnji, on je rekao da to od nas traži EU, ali ali da region to ne treba da radi kako bi se nekome dokazali, već zbog nas samih i lakšeg života građana.

“Ako će kamen temeljac koji sutra polažemo biti jedna nova era u boljim odnosima, onda je to velika stvar”, naglasio je Komšić, dodajući i da ima prostora da se razgovara o ideji o “malom šengenu”.

Govoreći o proširenju EU, Komšić je rekao da je za Evropsku uniju proširenje na Zapadni Balkan i dalje je strateško opređeljenje, ali nije i prioritet i da Evropa ima neke druge prioritete.

Pred nas na Zapadnom Balkanu, rekao je, stavljeni su zadaci koje treba da ispunimo kako bismo ubrzali svoj evropski put.

Što se tiče BiH, ona nije dobila kandidatski status, već Mišljenje EK koje je, kako je ocenio, istorijski dokument gde je navedeno šta treba zemlja da uradi da bi bila ozbiljan kandidat za članstvo u EU.

Komšić je ponovio da se zalaže za ulazak BiH u NATO zato šsto smatra da Alijansa može da donese toj zemlji sigurnost i stabilnost.

“NATO može da donese mojoj zemlji i regiji ono što ne može Evropska unija. Ako je zemlja u NATO, nema straha od bilo kakvih sukoba”, ocenio je Komšić.

Govoreći o Savetu ministara BiH, Komšić je kazao da će on biti formiran kad se bude poštovao zakon.

Kako je objasnio, povod za zastoj u formiranju te institucije je ANP (Godišnji nacionalni plan), a uzrok je što je, kako kaže, Milorad Dodik odustao od politike koja je bila i politika njegove stranke.

Tanjug