BEOGRAD – Ministarka pravde Nela Kuburović sastala se danas sa italijanskim državnim tužiocem za borbu protiv mafije i terorizma Federikom Kafiero De Rahom, sa kojim je razgovarala o saradnji Srbije i Italije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ministarka Kuburović i italijanski tužilac istakli su da Srbija i Italija imaju dobru saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a koju je potrebno dalje unapređivati kako bi se odgovorilo na izazove savremenih oblika prekograničnog kriminala, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Oni su ukazali i na značaj zajedničkih istražnih timova tužilaštava i policije dve države u cilju efikasne borbe protiv transnacionalnog kriminala.

Kuburović je podsetila da je 2017. godine potpisano nekoliko bilateralnih sporazuma Srbije i Italije i da se jedan od njih odnosio na međunarodno pravnu saradnju u borbi protiv kriminala i korupcije.

Ona je podsetila da je Ministarstvo prade potpisalo Sporazum o saradnji sa Finansijskom policijom Italije, zahvaljujući kojem tužioci i policajci Srbije idu na stručno usavršavanje i obuku u tu instituciju.

Ministarka Kuburović je rekla da je Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije intezivno sarađivalo sa kolegama iz Italije, kao i da je tom tužilaštvu pre nekoliko godina poklonjen softver za unapređeno vođenje svih podataka, kroz donaciju Italije.

Kuburović je naglasila da je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala jedan od prioriteta Vlade Srbije i Ministarstva pravde.

Tužilac De Raho je istakao da sa tužilaštvom u Srbiji ima jako dobru saradnju, a posebno sa Tužilaštvom za organizovani kriminal.

On je naglasio da italijansko Tužilaštvo kontinuirano usklađuje svoje zakonodavstvo kako bi uvek imali savremene instrumente u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i ukazao da ta instuticija stoji na raspolaganju Srbiji kada je u pitanju razmena iskustava i stručna podrška.

Tanjug