BEOGRAD – Aljbin Kurti, lider Pokreta Samoopredeljenje koji je osvojio najviše glasova na izborima na KiM, kaže da novi pregovori s Beogradom treba da podrazumevaju tri principa – da nema dogovora bez dijaloga, da nema dijaloga s mapama oko teritorija i da se oko mapa pobrinu eksperti za demarkaciju granice, a ne politicari.

On je za najnoviji boroj beogradskog nedeljnika NIN rekao da je kosovski predsednik Hašim Taci radio protivustavno dok je pregovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem oko teritorija, jer za međunarodne pregovore i sporazume, kako je rekao, mandat imaju vlada i premijer, koji polažu račune skupštini, a ne predsednik.

“Mi ćemo tražiti interpretaciju Ustavnog suda za njegovu političku delatnost. Njegova karijera je na zalasku”, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, ideja o Zajednici srpskih opština (ZSO) se “ne može ostvariti”, zato što je protivustavna, kao i da Srbi sva svoja prava građanska i nacionalna treba da ostvare kroz institucije Kosova.

“Ja sam spreman i voljan da čujem zahteve o pravima građana, ali ne i apetite Beograda o teritorijama”, istakao je Kurti.

Navodi da je ZSO mrtvo slovo na papiru.

“Ustavni sud Kosova je 23. decembra 2015. godine proglasio da je ZSO u suprotnosti sa Ustavom Kosova u 23 člana. Pritom, nijedan Srbin sa Kosova nije protestovao, nego samo Beograd”, dodao je Kurti.

On je rekao i da Ustav Kosova predviđa da se za ministre u vladi iz redova manjina dobije odobrenje od predstavnika te manjine u Skupštini.

“To u ovom slučaju može biti Srpska lista, ali ne mora da bude po svaku cenu njihov član”, naveo je Kurti i dodao da nema problem sa strankom Srpska lista zato što je srpska, nego zbog toga što, kako kaže, nije stranka.

Tanjug