BEOGRAD – Aljbin Kurti, lider Pokreta Samoopredeljenje koji je osvojio najviše glasova na izborima na KiM, kaže da novi pregovori s Beogradom treba da podrazumevaju tri principa – da nema dogovora bez dijaloga, da nema dijaloga s mapama oko teritorija i da se oko mapa pobrinu eksperti za demarkaciju granice, a ne politicari.

On je za najnoviji boroj beogradskog nedeljnika NIN rekao da je kosovski predsednik Hašim Taci radio protivustavno dok je pregovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem oko teritorija, jer za međunarodne pregovore i sporazume, kako je rekao, mandat imaju vlada i premijer, koji polažu račune skupštini, a ne predsednik.

“Mi ćemo tražiti interpretaciju Ustavnog suda za njegovu političku delatnost. Njegova karijera je na zalasku”, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, ideja o Zajednici srpskih opština (ZSO) se “ne može ostvariti”, zato što je protivustavna, kao i da Srbi sva svoja prava građanska i nacionalna treba da ostvare kroz institucije Kosova.

“Ja sam spreman i voljan da čujem zahteve o pravima građana, ali ne i apetite Beograda o teritorijama”, istakao je Kurti.

Navodi da je ZSO mrtvo slovo na papiru.

“Ustavni sud Kosova je 23. decembra 2015. godine proglasio da je ZSO u suprotnosti sa Ustavom Kosova u 23 člana. Pritom, nijedan Srbin sa Kosova nije protestovao, nego samo Beograd”, dodao je Kurti.

On je rekao i da Ustav Kosova predviđa da se za ministre u vladi iz redova manjina dobije odobrenje od predstavnika te manjine u Skupštini.

“To u ovom slučaju može biti Srpska lista, ali ne mora da bude po svaku cenu njihov član”, naveo je Kurti i dodao da nema problem sa strankom Srpska lista zato što je srpska, nego zbog toga što, kako kaže, nije stranka.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here