BEOGRAD – Vozač Ferarija Šarl Lekler kažnjen je sa 15 sekundi dodavanja na rezultat u današnjoj trci Formule 1 za Veliku nagradu Japana, pa je u generalnom plasmanu sa šestog pao na sedmo mesto.

Lekler je trku završio na šestom mestu, ali je posle incidenta u prvom krugu kada je udario u vozača Red Bula Maksa Verstapena dobio kaznu od 15 sekundi. On je kažnjen dodavanjem pet sekundi na rezultat zbog sudara, a sa još 10 sekundi pošto ga je Ferari ostavio na stazi iako je bolid bio oštećen.

Delići Leklerovog bolida leteli su po stazi, a jedan je pogodio vozilo Mercedesa Luisa Hamiltona i otkinulo mu desni retrovizor.

Verstapen je posle trke optužio Leklera za neodgovornu vožnju i rekao da vozač Ferarija zaslužuje kaznu.Verstapen je startovao sa pete pozicije, dobro je krenuo i obišao Leklera u drugoj krivini, ali je Lekler zadržao liniju i udario u bolid Red Bula. Verstapen se okrenuo na stazi i izleteo, a ubrzo je završio trku, dok je Lekler na kraju bio šesti.

“Čudno je što nisu odmah istražili slučaj. Ceo bolid je uništen. Cela strana. Ostale su rupe u unutrašnjosti, a rekli su da će istražiti posle trke. Šta još mora da uradi pa da zasluži kaznu? Volim žestoko trkanje, ali mislim da ovo nije bilo to već neodgovorna vožnja u drugoj krivini. Loše je startovao i sigurno je pokušavao da vrati pozicije”, rekao je Verstapen za Skaj.

Posle kazne za Leklera vozač Renoa Danijel Rikardo preuzeo je šesto mesto na stazi Suzuka.

Beta