BEOGRAD – Ministar turizma Rasim Ljajić najavio je danas da će naredne godine biti izgradjen još jedan medjunarodni pristan za kruzere na Dunavu, u Zemunu, kao i da će biti izgradjeno još pet pontona na Dunavu i njegovoj pritoci Savi.

“To su početni koraci koji će Dunav, u delu koji protiče kroz Srbiju, učiniti mnogo većom turističkom atrakcijom nego do sada”, kazao je Lajić na konferenciji za novinare navodeći da se planira i nastavak rekonstrukcija tvrdjava na Dunavu, kao i dodatno ulaganje u arheološke lokalitete.

On je ukazao da Dunav kroz Srbiju sa sedam tvrdjava, dva nacionalna parka i dva najveća grada u državi Beogradom i Novim Sadom, ima idealne uslove za razvoj turizma.

“Dunav, koji je najpopularnija reka na svetu, više i od Nila i od Misisipija, za rečni kruzerski turitzam, u Srbiji je još nedovoljno iskorišćen potencijal, ali ćemo se truditi se da to nadomestimo projektima koje planiramo”, rekao je Ljajić.

Istakao je da je rekonstrukcija tvrdjave Golubac pokazala da se takve investicije isplate, jer je za šest mesci imala veći broj poseta nego za čitavu prošlu godinu, a udvostručen je i broj kruzera koji su pristajali u Golupcu.

Beta