BEOGRAD – “Naš interes je da razvijemo sve vidove saradnje – ekonomsku, privrednu, trgovinsku. To će stvoriti povoljnu klimu i za razvoj bilateralnih političkih odnosa, što je bitno za Srbiju, jer Turska izrasta u regionalnu ekonomsku silu, ali i na globalnom planu igra značajnu ulogu”, rekao je potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija RasimLjajić za TV Pink.

Ljajić se danas sastao sa predsednikom Republike Turske Redžepom Taipom Erdoganom koji, podsećamo, boravi u dvodnevnojposeti Srbiji.

Ljajić je naglasio da su dobri prijateljski odnosi predsednika Aleksandra Vučića s turskim predsednikom rezultirali time da u tri godine imaju tri susreta koji su praćeni potpisivanjem brojnih sporazuma.

“I tokom ove posete imaćemo veliki poslovni forum uz učešće turskih i naših privrednika, i to je šansa za sve njih. Mislim da je država sa svoje strane uradila sve što može da ekonomski odnosi dve zemlje napreduju”, naveo je Ljajić.

Podseća da je do sada s Turskom potpisano više od 65 sporazuma, a da će tokom dvodnevne posete turskog predsednika biti potpisano još desetak.

“Imamo Sporazum o slobodnoj trgovini, imamo dobre političke odnose, sada je lopta u dvorištu privrednika da iskoriste ove mogućnosti. Srbija, od zemalja bivše Jugoslavije, najviše izvozi u Tursku. Mi smo osam puta povećali izvoz”, precizirao je minsitar.

On navodi da je velika stvar početak izgradnje autoputa Beograd -Sarajevo, da će vrednost trase koju finansira Srbija biti oko 220 miliona evra. Dodaje da će početi da se gradi i put Novi Pazar -Tutin u vrednosti od 25 miliona evra.

On je rekao i da je sve više turskih turista koji dolaze u Srbiju, prošle godine bilo ih je 97.000. Turski turisti prošle godine su bili na drugom mestu po dolascima, a ove godine su među prve četiri države.