VAŠINGTON – Grupa hakera, koja je navodno povezana sa iranskom vladom, pokušala je da upadne u i-mejl adrese osoba koje su povezane sa predizbornom kamapanjom američkog predsednika Donalda Trampa, ali nije u tome uspela, prenosi Rojters pozivajući se na izvore upoznate s tom akcijom.

Kompanija Majkrosoft prethodno je saopštila da je zabeležila značajne sajber aktivnosti grupe, koju zovu “Fosfor”, a za koju veruje da potiče iz Irana i da je povezana sa vladom te zemlje.

Majkrosoft tvrdi da se na meti hakera našlo više od 200 i-mejl naloga, od kojih neki pripadaju osobama povezanim sa predizbornom kampanjom za predsedničke izbore u SAD, dodaje Bi-Bi-Si.

Kako se precizira, grupa je više od 2.700 puta pokušala da identifikuje i-mejl naloge u periodu od 30 dana, od avgusta do septembra, a potom “napala 241 nalog”.

“Nalozi koji su bili meta povezani su sa američkom predsedničkom kampanjom, aktuelnim i bivšim američkim zvaničnicima, novinarima koji prate svetsku politiku i istaknutim Irancima koji žive van Irana”, navodi Majkrosoft.

Majkrosoft dodaje da su na kraju samo četiri naloga kompromitivana, ali da nijedan od njih nije povezan sa kampanjom Trampa niti i sa jednim bivšim ili trenutnim zvaničnicima.

Portparol Trampove kampanje rekao je da oni nemaju naznake da se njihova infarkstuktura našla na meti hakera.

Tanjug /Foto :Tanjug-AP