BEOGRAD – Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas novi set poreskih mera iduće godine koje će se odnositi na tržište kapitala, kako bi se dodatno pospešio njegov razvoj.

Mali je tokom rasprave o tri zakona iz oblasti finansija, među kojima su izmene i dopune o osiguranju depozita, o otvorenim investicionim fondovima sa javnom ponudom i alternativnim investicionim fondovima, kazao da će se pred poslanicima 2020. godine naći set poreskih olakšica ili podsticaja kako bi se zaokružio koncept ulaganja u investicione i alternativne fondove.

To se, kako je rekao, odnosi i na “crowfunding”, a reč je o konceptu koji je zaživeo u velikom broju durgih zemalja.

“Vi sada kada biste investitali u neke fondove kao ulagač, postoje neki minimalni iznosi za ulaganje. Crowfunding minimizira minimalne iznose i kaže da može da investira i onaj ko ima 100 dinara”, objasnio je Mali.

Poslanik Stranke moderne Srbije Aleksandar Stevanović kaže da Srbija, kada je reč o Zakonu o osiguranju depozita, nastavlja da se usklađuje sa međunarodnim standardima.

On je, govoreći o izmenama zakona o alternativnim fondovima, rekao da bi Srbija trebalo da uradi izmene koje se tiču fiskalne politike da bi mogla da privuče fondove kojih sada ima u Sofiji, Budimpešti…

“U Srbiji porez na kapitalnu dobit nije porez i kada ga posmatrate u celini budžetskih prihoda, on je neznatan. Ako želimo dobar razvoj venčer fondova poželjno je da oni budu oslobođeni od kapitalne dobiti”, rekao je Stevanović.

Ministar finansija složio se sa Stevanovićem u vezi sa porezom na kapitalnu dobit, navodeći da on ne predstavlja veliki prihod, a sa druge strane Srbija bi mogla da privuče i dodatno stimuliše one koji bi došli da investiraju.

Poslanica SDPS Slavica Živković rekla je da će ta poslanička grupa podržati zakone koji su danas na dnevnom redu i smatra da će predložena rešenja značajno uticati na stvaranje povoljnijeg ambijenta.

“Smatram da je izuzetno važno jačanje investicionih fodnova u Srbiji”, navela je Živković i dodala da su investicioni fodnovi vrlo zastupljeni u razvojenim zemljama sveta.

Poslanica SRS Nataša Jovanović rekla je tokom rasprave da Siniša Mali i ministarstvo finansija nisu kreatori zakona, već da iza toga stoji provladina organizacija “iza koje stoji američka država – USAID”.

Mali je tokom rasprave istakao i da je rast ekonomije osnovni cilj koju će Srbija voditi u narednom periodu, navodeći da je procena Svetske banke da rast može biti i sedam odsto godišnje.

Ministar je naveo da je prošle godine rast bio 4,3 odsto, ove godine 3,5 odsto, sledeće godine se cilja na četiri odsto i da se polako ide ka sedam odsto i više.

“Da bismo taj rast ostvarili moramo da rastemo i kroz ličnu potrošnju, to je jedan element rasta našeg BDP-a, rast plata i penzija. Moraju da nam rastu i javne investicije i zbog toga smo predložili investicionig program od preko 12 milijardi evra”, rekao je Mali u Skupštini Srbije.

Mali je podsetio da je zabeležen rast stranih direktnih investicija i da su u prvih sedam meseci one bile 43 odsto veće u odnosu na prošlu godinu. Osnova toga, rekao je Mali tokom rasrave o predloženim zakonima o osiguranju depozita i investiocnionim alternativnim fondovima, je razvoj tržišta kapitala.

“Razvoj tržišta kapitala je važan, ako ne i ključan za dalji rast ekonomije”, podvukao je Mali i dodao da se sada smanjuju troškovi kapitala za nasu zemlju, kao i da se smanjuje rizik ulaganja,te su samim tim i uslovi zaduženja povoljniji.

Mali je rekao da se treću godinu zaredom beleži suficit u budžetu i ponovio da će prosečna plata u decembru biti preko 500 evra.

“Sve su to pokazatelji da je Srbija na dobrom putu, da su najteže mere fiskalne konsolidacije iza nas”, rekao je Mali.

Tanjug