BEOGRAD – Ruski premijer Dmitrij Medvedev je stigao u jednodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, a domaćin će mu biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Medvedev je na beogradski aerodrom sleteo nešto posle 12 sati, a dočekala ga je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Očekuje se da će ruski premijer u razgovorima sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučicem i premijerkom Anom Brnabić potvrditi snažno istorijsko prijateljstvo dva nararoda, ali i dati podršku Srbiji po pitanju kosovskog problema.

Pred današnji dolazak Medvedev je uputio jasnu poruku da njegova zemlja ne menja stav o Kosovu i Metohiji i istakao neophodnost poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, a da ideju o mogućem stvaranju „velike Albanije” smatra veoma opasnom.

Medvedev dolazi u Beograd u okolnostima kada se očekuje nastavak dilaloga Beograda i Pištine, pojačavaju pritisci na Srbiju, a američka diplomatija ubrzava donošenje konačnog rešenja, pa se očekuje da će o svemu tome biti reči u razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Vučić će Medvedevu biti domaćin, najpre, na Vojnom aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici, gde će prisustvovati prikazu sposobnosti Vojske Srbije povodom Dana oslobođenja Beograda “Sloboda 2019”.

Popodne će u Palati Srbija srpski predsednik i ruski premijer razgovarati “tet-a-tet”, i tom prilikom verovatno razmeniti stavove o najaktuelnijm pitanjima međusobne saradnje u kojoj značajno mesto imaju i otvorena politička pitanja u regionu, ali i ekonomija, gradnja Turskog toka gasovoda,najavljeno potpisivanje trgovinskog sporazuma između Srbije i Evroazijske unije, vojno tehnička saradnja …

Posle razgovora u četiri oka i ceremonije razmene potpisanih bilateralnih dogovora, najavljeno je da će se Vučić i Medvedev obratiti javnosti.

Ruski premijer biće gost i posebne sednice Parlamenta na kojoj će se obratiti poslanicima, a od 20 sati sa svojim domaćinom predsednikom Vučićem prisustvovaće u Sava centru svečanoj akademiji povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Tokom dana, posle razgovora u Palati federacije, Brnabić i Medvedev će položiti vence na Spomen-groblju Oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, a tokom dana u Beogradu je predviđen niz događaja vezanih za oslobođenje Beograda u kome su zajednički učestvovali borci dve zemlje.

Poseta ruskog premijera upriličena na ovaj dana, kako je rekao sam Medvedev pred dolazak, je poruka da je važno da Srbija i Rusija koje su mnogo nastradale od fašzma, zadrže iste ocene onoga što se dogodilo pre 75 godina i da se suprotstave pokušajima revizije istorije koji dolaze u poslednje vreme od nekih zapadnih zemalja.

Tanjug