NOVI PAZAR – Mešihat Islamske zajednice u Srbiji najoštrije osuđuje najavljeno organizovanje Reformatorske konferencije – REFKO 2019 koja će se održati u Gracu 4-6. oktobra ove godine.

Kako se navodi u saopštenju Mešihata, iza organizovanja konferencije stoje pojedinci koji nisu u sistemu Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji i koji su navodno oteli Islamski centar u Gracu od čestitih vernika i donatora.

“Ovaj skup je pokušaj nelegalnog organiziranja paralelne tvorevine slične onoj koja je 4. oktobra 2007. instalirana agresijom na Islamsku zajednicu u Srbiji, na dan koji su organizatori u Gracu izabrali za datum osnivanja svoje parazajednice” – navodi se u saopštenju Mešihata IZuS.

Dodaju da je pomenuti događaj atak na Bošnjake i pozivaju vernike da ne učestvuju na ovom skupu.

“Paraverska tvorevina čije se formiranje najavljuje nije ništa drugo do Mesdžidu dirar, koji se u kur’anskoj suri Et-Tewbe spominje kao džamija razdora i štete, čiji je cilj razjedinjavanje Bošnjaka u dijaspori i njihovo odvraćanje od džemata koji su u sistemu Islamske zajednice, kao i od matice Bosne i Sandžaka.

Stoga, Mešihat je stava, kao i Rijaset u Sarajevu, da imami, muderisi i ostali službenici Islamske zajednice, kao i džematlije kojima je stalo do jedinstva muslimana, ne trebaju biti na takvom skupu te da se moraju aktivno boriti protiv formiranja ovakvih i sličnih frakcija iza kojih stoje oni koji ne misle dobro islamu i muslimanima” – stoji u saopštenju.
U saopštenju se pozivaju svi organizatori Reformatorske konferencije – REFKO 2019 da vrate džamiju u Gracu islamskoj zajednici.

“Pozivamo aktere ovog nečasnog čina da džamiju u Gracu vrate Islamskoj zajednici i vernicima, te da se i oni vrate u okrilje jedinstvene Islamske zajednice sa sedištem u Sarajevu” – zaključuju iz Mešihata IZuS.