SARAJEVO – Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša formirao je radnu grupu, koja bi trebalo da pripremi izmene Krivičnog zakona u cilju pooštravanja kazni za najbrutalnija krivična dela usmerena protiv dece, žena, starijih i nemoćnih osoba, saopšteno je iz Ministarstva pravde BiH.

Grubeša je naveo da je povod za formiranje ove radne grupe ubistvo 19 – godišnje Lane Bijedić iz Mostara, ističući da je dužnost države da spreči ovakve i slične slučajeve u budućnosti.

“Žao mi je što se morao dogoditi jedan ovako tragičan dogadjaj da bi nas potaknuo da pooštrimo kazne za neka krivična dela, ali smo svakako izvršili više analiza i studija koje su pokazale opravdanim ovakve mere”, istakao je on.

Grubeša je izrazio nadu da će BiH “odreagovati kao i njeni susedi u cilju sprečavanja izvršenja ovakvih i sličnih zločina, koji potresaju društvo u celini” i da će, ako je neophodno, uvesti kaznu doživotnog zatvora.

“Imamo priliku da iskoristimo istraživanja i pozitivna rešenja suseda sa kojima delimo istu pravnu tradiciju i mentalitet, da sprečimo da se iste ili slične situacije ponavljaju u budućnosti”, naveo je ministar pravde BiH.

Prema njegovim rečima, dosadašnje analize pokazale su da je kaznena politika u BiH izuzetno slaba, odnosno da sud prilikom izricanja kazni, ne izriče kazne u visini zakonskog maksimuma, već naprotiv, ispod zakonskog minimuma.

“To znači da se u tim slučajevima ne radi o slabim zakonskim rešenjima nego o njihovoj slaboj primeni, što je u isključivoj nadležnosti sudova i takve odluke se preispituju u okviru zakonski propisane procedure”, precizirao je Grubeša.

Beta