BEOGRAD – Promocija drugog dela trilogije “Solunska 28 – o prijateljstvu i izdaji” Dr Neleta Karajlića održana je 1. oktobra u prepunoj sali SKC-a.

Osim autora, o knjizi su govorili i dr Tanja Popović, profesorka na Katedri za opštu književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Vule Žurić, pisac i književni kritičar, i Dejan Papić, direktor Lagune. Moderatorka razgovora bila je Anja Zelić.

“Solunska 28 – o prijateljstvu i izdaji” posvećena je ljudima i događajima koji su prolazili kroz dorćolsku kuću na samoj obali Dunava tokom nemačke okupacije Beograda u Drugom svetskom ratu.

To je nastavak monumentalne sage o jednoj kući, jednom gradu i dva sveta.

Direktor Lagune Dejan Papić na početku je govorio o vrednosti knjige “Solunska 28”.

“Da smo Solunsku 28 dobili kao rukopis koji je nekim čudom pronađen u zaostavštini Svetlane Velmar Janković ili Slobodana Selenića, to bi bilo prvorazredno iznenađenje i senzacija, o tome bi se pričalo u svim književnim krugovima. Solunska 28, koju potpisuje Nele Karajlić, zaista ne zaostaje za njihovim delima. Ova knjiga neće biti nezaobilazna samo kad se bude govorilo o istoriji Beograda već, rekao bih, i kad se bude pričalo o istoriji srpske književnosti. Ne preterujem kada to kažem, jer se Nele zaista pokazao kao vrhunski pisac”, kazao je Papić.

Profesorka Tanja Popović rekla je kako je dobar roman onaj koji se čita brzo, lako i sa zadovoljstvom, dodajući da je Neletova knjiga upravo takva.

Tanjug