BEOGRAD – Njujork tajms posle izbornog dana na Kosovu i Metohiji konstatuje, kao prvu značajnu promenu – pojavi nove generacije političara od koje se očekuje nastavak dijaloga sa Beogradom.

Njujork tajms navodi da su dosadašnje kosovske dominantne političke ličnosti bili ljudi koji su se istakli kao nekadašnji borci, ali da su im na vanrednim parlamentarnim izborima prvi put ozbiljni rivali bili političari nove generacije političara, koji će najverovatnije odneti pobedu.

“Ovo je prilika da nova generacija političara prekine krug korišćenja Srbije kao izgovora za greške kosovskih vlada”, rekao je Lulzim Peci, direktor Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politika u Prištini.

Nijedna stranka neće moći da obezbedi više od 30 odsto glasova, što će verovatno pokrenuti žestoku konkurenciju za premijera, kada naredne nedelje budu formirane koalicije

Uprkos razlikama, svi kandidati znaju da je javnost nezadovoljna zbog ekonomske situacije, pa su garantovali da će ukloniti korupciju, boriti se protiv organizovanog kriminala i smanjiti nezaposlenost, pre nego što popuste pritisku međunarodne zajednice da nastave pregovare sa Beogradom o normalizaciji odnosa, piše Njujork tajms.

Špend Ahmeti, gradonačelnik Prištine i lider Socijaldemokratske partije Kosova koja je u savezu sa bivšim premijerom Haradinajem, kaže da će fokusiranje na domaća pitanja biti teško.

Tanjug /Foto :Tanjug-AP

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here