KOPAONIK – U Srbiji je prošle godine u saobraćajnim nesrećama poginulo 109 mladih, a od početka ove godine 69, rečeno je danas na sesiji u okviru seminara “Unapređenje sistema bezbednosti saobraćaja” na Kopaoniku, na kojoj je istaknuto da se očekuje da će ove godine prvi put broj mladih poginulih u saobraćaju biti manji od 100.

Načelnik odeljenja za prevenciju i edukaciju u Agenciji za bezbednost saobraćaja Duško Pešić rekao je da su mladi posebno ugrožena kategorija u saobraćaju, ne samo u Srbiji već u celom svetu.

Broj mladih koji su poginuli u saobraćajnim nezgodama u Srbiji značajno je smanjen, rekao je Pešić i dodao da se u poslednje dve godine taj broj kreće između 103 i 109.

On je naveo da je poslednjih šest-sedam godina svaka četvrta osoba koja je poginula u saobraćajnoj nesreći pripadala populaciji starosti od između 15 i 30 godina, a da je u poslednje dve-tri godine svaki peti poginuli u saobraćaju bio iz te populacije.

“Broj mladih koji su poginuli u saobraćaju je značajno smanjen. Prošle godine za prvih devet meseci 78 mladih nam je poginulo, a ove godine 69”, rekao je Pešić i dodao da se očekuje da će ove godine, prvi put, biti manje od 100 mladih poginulih u saobraćajnim nezgodama.

Naveo je da kampanje usmerene ka mladima koje sprovodi Agencija za bezbednost saobraćaja daju rezultate i dodao da poslednje tri godine ta agencija radi kampanju “Um na drum” kroz koju utiču na mlade da se u saobraćaju ponašaju promišljeno i odgovorno.

“Za razliku od ranijih kampanja koje smo radili, a u kojima je akcenat bio na zastrašivanju i upozoravanju, što je na neki način stvaralo odbrambene mehanizme kod mladih, prepoznali smo da taj ton komunikacije nije dobar i poslednje tri godine se drugačije obraćamo mladima, obraćamo im se jezikom kojim oni pričaju”, rekao je Pešić.

Kako je dodao, trude se da probleme u saobraćaju mladima prikažu na njima zanimljiv i prihvatljiv način.

Pešić je ukazao na to da kampanja nije samo podela flajera, aktivnosti na društvenim mrežama ili snimanje video-spota koji će da se vrti na televizijama.

“Kampanja je složen sistem mera i aktivnosti koji ima unapred određeno trajanje, definisan cilj i ciljnu grupu”, poručio je Pešić.

Na sesiji “Bezbedniji učesnici u saobraćaju” bilo je reči i o uspostavljanju i realizaciji “Školskih saobraćajnih patrola” u Vrbasu, unapređenju bezbednosti motociklista na teritoriji opštine Bački Petrovac, iskustvu Agencije za bezbednost saobraćaja u realizaciji aktivnosti sa decom u lokalnim samoupravama…

Osim te, održana je i sesija “Bezbedniji putevi i kretanja” na kojoj je bilo reči o kontroli brzine u Smederevu, instalaciji video nadzora za automatsku detekciju saobraćajnih prekršaja u Staroj Pazovi, izmeštanju teretnog saobraćaja iz centralne gradske zone u Kikindi…

Seminar “Unapređenje sistema bezbednosti saobraćaja” završava se sutra, a organizuje ga Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Tanjug