BEOGRAD – U prvih devet meseci ove godine u Srbiji je zabeleženo 835 verbalnih i fizičkih napada na policajce, piše “Politika” pozivajući se na podatke MUP-a Srbije.

Prilikom tih napada lakše je povređeno 207 čuvara reda, dok su petorica završila u bolnici sa težim telesnim povredama.

Napadi na policajce najčešće se dešavaju prilikom uspostavljanja javnog reda, kontrole i regulisanja saobraćaja, provere identiteta i dovođenja, ističu u policiji.

Na uniformisana lica, navodi se, izgrednici najčešće naleću automobilima, gađaju ih flašama, kamenicama, potežu oružje i palice, vređaju ih i psuju.

List navodi nekoliko incidenata, u koje su bili uključeni pripadnici policije, među kojima je i nedavni sukob jednog taksi vozača sa saobraćajnom policajkom, tokom protesta taksista u Beogradu.

Policajka je, dodaje se, obavljala svoj posao i pokušavala je da usmeri vozila u jednom pravcu, ali se jedan od taksista na to nije obazirao i vređao je i psovao policajku.

On je priveden i protiv njega je podneta krivična prijava, a jedan od vođa taksista, Aleksandar Bijelić, osudio je ovakav postupak kolege i dodao da je taj vozač izabačen iz matičnog udruženja.

Prema prošlogodišnjoj statistici MUP-a Srbije, piše list, lane je izvršeno 1.080 krivičnih dela nad policajcima, od kojih je 234 završilo u bolnici.

Ukazuje da statistika pokazuje da se u Srbiji godišnje desi oko hiljadu krivičnih dela nad policajcima,da je tek svaki treći napadač osuđen na kaznu zatvora, a svaki šesti zbog ometanja službenog lica na dužnosti.

Ostale dve trećine napadača ili su oslobođeni ili kažnjeni uslovnom osudom.

Za napad na policajca zaprećena kazna je od tri meseca do deset godina zatvora, navodi “Politika”.

Tanjug