NOVI PAZAR – Opšta bolnica Novi Pazar i Dom zdravlja u Sjenici odbili su da dostave radiju Sto plus podatke o tome da li imaju i koliko zaposlenih medicinskih radnika sa diplomom Srednje škole “Tutin”, kojoj je Ministarstvo prosvete nedavno zabranilo rad zbog brojnih nepravilnosti.

Te dve zdravstvene ustanove oglušile su se o zahteve za pristup informacijama od javnog značaja, zbog čega su iz Sto plus radija najavili da će uložiti žalbu povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Za razliku od njih, iz Doma zdravlja u Novom Pazaru odgovoreno je da trenutno imaju tri medicinske sestre tehničara zaposlene na odredjeno vreme sa diplomom te škole, dok u tutinskom Domu zdravlja tvrde da niko ko je završio tu školu ne radi u toj zdravstvenoj ustanovi.

Srednja škola “Tutin” septembra 2018. godine upisala je tri odeljenja prve, redovne, generacije medicinskih tehničara, tako da su svi koji su stekli diplome tog i drugih smerova medicinske struke u toj školi mogli samo vanredno završiti školovanje, odnosno, prekvalifikaciju.

Medjutim, vanredna inspekcija Ministarstva prosvete utvrdila je prilikom kontrole rada te obrazovne ustanove da su ispiti za prekvalifikacije i dokvalifikacije organizovani nezakonito.

Naime, direktor škole nije donosio rešenja o obrazovanju tročlane komisije koja će ispitivati učenike, u kojoj su najmanje dva stručna za predmet koji će se polagati, već je sam donosio rešenje o priznatim ispitima.

“Uvidom u zapisnike o polaganju ispita utvrdjeno je da su potpisana tri člana komisije, ali se ne može utvrditi njihov identitet, kao ni da li ispunjavaju uslove za ispitivače. Takodje, uvidom u pojedine zapisnike utvrdjeno je da pismeni zadaci i odgovori nisu pregledani i ocenjeni, a ocena je upisana u obrazac zapisnika”, navodi prosvetna inspekcija.

Srednja škola “Tutin”, kako je otkrila inspekcija, nije vodila evidenciju o vanrednim učenicima tako da se “ne može utvrditi kojim licima i za koje obrazovne profile su izdate diplome, kao i svedočanstva”.

Zbog tih, ali i drugih nezakonitosti u radu, ministar prosvete Mladen Šarčević doneo je polovinom jula rešenje o zabrani rada škole.

Istovremeno, rad škole proveravali su i istražni organi pa su, po nalogu Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije Višeg tužilaštva iz Kraljeva, uhapšeni rukovodioci te obrazovne ustanove I.D. (53) i A.D. (25) zbog primanja mita.

Sumnja se da su oni tokom 2018. i 2019. godine, većem broju gradjana, uz novčanu nadoknadu izdali lažna uverenja o položenom vozačkom ispitu za B i C kategoriju, na osnovu navodnog završetka srednje škole.

Beta